Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmír je magické miesto. Stovky miliónov kilometrov neprebádaných miest dokáže v mnohých z nás vyvolať zimomriavky. Nižšie ti tak ponúkame pohľad na najdetailnejšiu fotografiu z najhlbšieho vesmíru, akú sme doteraz v modernej histórii ľudstva dokázali vytvoriť. Na fotografii vidíme žiarenie 10 000 galaxií pred 13 miliardami rokov.

Táto najnovšia fotografia je výsledkom tvrdej práce astronómov na čele s inštitútom astrofyzikov z Kanárskych ostrovov. Tím vysvetľuje, ako vôbec dokázali tento obraz vytvoriť. Stalo sa tak pomocou techniky zobrazovania nazývanej ABYSS, ktorá je schopná zachovať vlastnosti nízkeho jasu povrchu.

Inými slovami, dokáže vytiahnuť „stratené“ pretrvávajúce svetlo zo vzdialenejších a väčších galaxií, ktoré neboli zachytené v predchádzajúcich pokusoch či fotografiách. Tmavošedá farba ukazuje nové svetlo, ktoré bolo nájdené okolo galaxií, zatiaľ čo svetlejšia šedá farba sa používa na zobrazenie „slabšieho“ svetla pozadia, ktoré je vyžarované z viac ako 100 miliárd hviezd.

„Vrátili sme sa do archívu pôvodných obrázkov priamo z Hubblovho teleskopu a zlepšovali proces kombinácie s cieľom dosiahnuť najlepšiu kvalitu obrazu nielen pre vzdialenejšie menšie galaxie, ale aj pre rozšírené oblasti najväčších galaxií,“ povedal vo vyhlásení vedúci projektu Alejandro S Borlaff.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú