Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C‘ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

„Nenechajte sa pomýliť, ide o zákaz. Zákaz TikToku a zákaz vás a vášho hlasu,“ vyhlásil Šou vo videu zverejnenom na platforme po krátko tom, ako Biden podpísal zákon.

Predstavitelia Spojených štátov a iných západných krajín tvrdia, že sociálna platforma umožňuje Pekingu zbierať údaje a špehovať jej užívateľov. TikTok len v USA používa približne 170 miliónov osôb vrátane množstva mladých ľudí.

Kritici zároveň upozorňujú, že aplikácia slúži aj na šírenie propagandy. Čína a spoločnosť ByteDance tieto tvrdenia dôrazne odmietajú.

„Uisťujeme vás, že sa nikam nechystáme. Budeme naďalej bojovať za vaše práva na súdoch. Fakty a ústava sú na našej strane,“ uviedol šéf TikToku.

Proti zákazu TikToku sa minulý týždeň postavil aj miliardár Elon Musk, ktorý vlastní sociálnu sieti X (predtým Twitter). Povedal, že v takom prípade by išlo o protiklad slobody slova a prejavu.

Zákon schválený Senátom Kongresu USA dáva prezidentovi právomoc na to, aby aj ostatné aplikácie označil za hrozbu pre národnú bezpečnosť, ak sú kontrolované krajinou, ktorú USA považujú za nepriateľskú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú