Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Výrobca prémiových a luxusných elektromobilov Tesla informovala o výsledkoch za rok 2021 a podľa zverejnených informácií dokázala celosvetovo zredukovať emisie CO2 až o 5 miliónov ton.

Dôležitou správou však je, že podľa webovej stránky Tesly majú byť batérie recyklované z naozaj veľkej časti. Až 92 % surových materiálov chcú totiž opakovane použiť a ešte väčšmi tak znížiť svoje emisie a environmentálny dopad.

Tesla tiež pripomína, že jazda so zapnutým autopilotom spôsobuje len 0,2 autonehody na 1 600 000 km, pričom priemer v USA je až 9-násobne vyšší. Napriek prevládajúcemu mýtu je aj pravdepodobnosť požiaru v prípade automobilov Tesla nižšia, než je americký priemer – a to takmer 10-násobne.

Tesla

Efektivitu elektromobilov je možné dodatočne zvýšiť pomocou využitia obnoviteľných zdrojov na produkciu elektrickej energie, prípadne využitím jadrových elektrární. V správe Tesla ešte dodáva, že do roku 2030 chce produkovať ročne až 20 miliónov vozidiel ročne – v roku 2020 to bolo len približne pol milióna.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú