Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na svojom stredajšom zasadnutí uložila jednu sankciu v podobe finančného postihu. Zároveň začala tri správne konania, dve z nich sa budú viesť voči vysielateľovi Markíza – Slovakia. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.

Pokutu vo výške 663 eur dostal vysielateľ MAC TV a jeho programová služba Joj. Dôvodom bolo porušenie zákona v súvislosti s odvysielaným programom Kuriér dňa 30. júla 2020.

Ten vysielateľ označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek tomu, že obsahoval zobrazenie erotických pomôcok, scény spojené so sexuálnymi deviáciami a detailné a naturalistické zobrazenie násilných aktov, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov,“ vysvetlila Čaučíková.

Vysielateľ dostal pokutu aj za to, že 4. októbra 2020 odvysielal v rámci programovej služby Joj Plus program Kuriér, pričom nezabezpečil označenie programu grafickým symbolom vekovej vhodnosti po celý čas jeho trvania. RVR začala dve správne konania voči vysielateľovi Markíza – Slovakia a jeho programovej službe Dajto a TV Markíza.

Vysielateľ prostredníctvom TV Markíza 22. januára odvysielal program Televízne noviny a v ňom príspevok Obavy o účinnosti vakcíny, v ktorom mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajského programu. Programová služba Dajto zas 1. februára odvysielala program Vo štvorici po opici, ktorý označila ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov.

RVR správne konanie začala aj voči vysielateľovi DIGI Slovakia a jeho programovej služby Premier Sport. „Dňa 20. januára odvysielal program obsahujúci zápasy UFC, ktorý neoznačil žiadnym piktogramom nevhodnosti, čiže ho klasifikoval ako vhodný pre všetky vekové skupiny maloletých,“ dodala Čaučíková.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú