Teherán v stredu vyhlásil, že krok Spojených štátov, ktorých úrady získali kontrolu nad webovými stránkami prevádzkovanými médiami spojenými s Iránom, nie je konštruktívny vo vzťahu k pokračujúcim rokovaniam o návrate Washingtonu k prelomovej dohode o iránskom programe využitia jadrovej energie.

„Využívame všetky medzinárodné a právne prostriedky na odsúdenie… tejto chybnej politiky Spojených štátov. Zdá sa, že to nie je konštruktívne, keď prebiehajú rokovania o dohode o jadrovej otázke,“ povedal novinárom riaditeľ kancelárie iránskeho prezidenta Mahmúd Váezí.

Agentúra AP informovala, že americké ministerstvo spravodlivosti v stredu potvrdilo, že zaistilo 33 mediálnych webov kontrolovaných iránskou vládou, ako aj tri spájané s irackou skupinou Katáib Hizballáh, ktoré boli v rozpore so sankciami a fungovali na doménach vlastnených subjektmi v USA.

Podľa AP týchto 33 webových stránok spravovala Iránska islamská rozhlasová a televízna únia (IRTVU), ktorú ovládajú iránske revolučné gardy – Armáda strážcov islamskej revolúcie (IRGC) a ich elitná jednotka al-Kuds.

IRTVU aj IRGC boli v USA zaradené na sankčný zoznam, čo  Američanom, americkým spoločnostiam a zahraničným či neamerickým spoločnostiam s americkými dcérskymi spoločnosťami znemožňuje obchodovanie s nimi.

Katáib Hizballáh je polovojenská organizácia tvorená irackými šiitmi a podporovaná Iránom. Svoje aktivitu rozvíjala v občianskych vojnách v Iraku a Sýrii, bojovala proti americkej invázii do Iraku a zapojila sa aj do bojov proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii. Washington aj ju označil za teroristickú skupinu.

Tlačové agentúry v utorok priniesli správy, že americké policajné úrady získali kontrolu nad webovými stránkami iránskych štátnych spravodajských staníc Press TV a al-Alam a webu jemenskej televízie al-Masíra spriaznenej s hnutím jemenských povstalcov – húsíov. Každý z týchto webov zobrazoval oznam, že stránky sa „zmocnila vláda Spojených štátov“.

Toto oznámenie takisto obsahovalo zmienku o sankčných zákonoch USA a jeho súčasťou boli pečate amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a amerického ministerstva obchodu.Iránsky štátny telerozhlas IRIB podľa AFP informoval, že zablokované boli aj ďalšie webové stránky.

IRIB Spojené štáty obvinil, že potláčajú slobodu prejavu a spájajú sa s Izraelom a so Saudskou Arábiou s cieľom zablokovať médiá odhaľujúce zločiny, ktoré v tomto regióne spáchali spojenci USA.

Húsijskí povstalci vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke svojho politického krídla označili akciu amerických úradov za „americké pirátstvo a konfiškáciu autorských práv“.

„Vláda Spojených štátov amerických zakazuje webové stránky al-Masíry bez akéhokoľvek odôvodnenia alebo dokonca predchádzajúceho upozornenia,“ upozornilo povstalecké hnutie.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú