Poľsko vyhlásilo troch ruských diplomatov za nežiaduce osoby, oznámilo vo štvrtok poľské ministerstvo zahraničných vecí. Dôvodom sú „nepriateľské činy“ súvisiace s počítačovými útokmi proti USA zo strany Ruskej federácie. Ide o vyjadrenie solidarity Varšavy so Spojenými štátmi. Informovali o tom poľská tlačová agentúra PAP, ruská štátna tlačová agentúra TASS a svetová agentúra AFP.

Ruskému veľvyslancovi v Poľsku bola odovzdaná diplomatická nóta, ktorá informuje, že traja zamestnanci veľvyslanectva Ruskej federácie vo Varšave boli vyhlásení za personae non gratae (nežiaduce osoby),“ uviedlo poľské ministerstvo.

Podľa neho „základom pre toto rozhodnutie bolo porušenie podmienok diplomatického štatútu vyššie uvedenými osobami“, ako aj údajné „činy zamerané na poškodenie záujmov Poľskej republiky“.

Poľsko vyjadrilo plnú solidaritu s rozhodnutím Spojených štátov z 15. apríla o politike voči Rusku,“ uvádzalo sa tiež vo vyhlásení.

Biely dom vo štvrtok oznámil, že prezident Joe Biden podpísal výkonné nariadenie, ktoré zavádza ďalšie ekonomické sankcie na Rusko v súvislosti s vlaňajším ruským zasahovaním do amerických volieb, s odmenami Kremľa za útoky na amerických vojakov v Afganistane a s rozsiahlym hackerským útokom. Zároveň Biely dom ohlásil aj vyhostenie desiatich diplomatov.

TASR / AP

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken vyhlásil, že sankcie sú aj reakciou na pokus otráviť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ekonomické sankcie, ktoré uvalilo ministerstvo financií USA, sa týkajú 16 organizácií a 16 jednotlivcov, ktorí sú údajne spojení so zasahovaním Ruska do volieb v USA a so šírením dezinformácií, informovalo ministerstvo.

Sankcie sa týkajú viacerých účastníkov stavby Kerčského mosta, ktorý je spojnicou Ruska cez Kerčský prieliv s Krymským polostrovom. Sankcie boli uvalené aj na niektorých štátnych úradníkov na Kryme i na prvého námestníka kancelárie ruského prezidenta.

Ďalšie články:

Podľa agentúry TASS ministerstvo financií USA uvalilo sankcie aj na viacero spravodajských médií a na Nadáciu strategickej kultúry Ruskej federácie.

Sankcie, ktorých možné uvalenie Bidenova administratíva avizovala už celé týždne, sa stali prvým odvetným krokom voči Kremľu za vlaňajší hackerský útok na americké inštitúcie vykonaný prostredníctvom platformy SolarWinds, z ktorého americké úrady obvinili Rusko.

Dôsledky týchto útokov siahajú ďaleko za hranice USA a nepriaznivo ovplyvňujú aj európske štáty, okrem iných,“ napísala Varšava vo vyhlásení.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú