Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na weby Hlavné správy a Hlavný denník sa dnes na Slovensku nepripojíš. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) ich, zatiaľ do konca júna, blokuje kvôli šíreniu konšpirácií a správ idúcich v línii s ruskou propagandou obhajujúcou Putinovu vojenskú inváziu na Ukrajine.

Denník SME však včera otvoril kauzu, podľa ktorej „nežiaduce“ portály podporovala aj vládna strana Sme rodina Borisa Kollára. Nešlo pritom o malé sumy, práve naopak.

Z výročnej sumy Kollárovho hnutia redaktori SME vyčítali, že strana firme prevádzkujúcej Hlavné správy uhradila za 12 mesiacov až 57 600 eur, občianskemu združeniu vydávajúcemu web Hlavný denník potom 27 200 eur.

Nejde o priamu podporu, ale uhradené propagačné články

Sme rodina si podľa SME na oboch portáloch pravdepodobne kúpilo reklamu, presnejšie propagačné PR články. Takýto formát v slovenských médiách nie je neobvyklý, firmy si na weboch platia aj celé články v rámci tzv. natívnej reklamy. Podľa etických pravidiel však takýto obsah musí byť vždy jednoznačne označený.

Týka sa to ale skôr bežných firiem a ich produktov alebo služieb – uverejňovať platený obsah politických strán v tomto formáte (nie formou inzercie a banerov) je v žurnalistickej praxi za čiarou, najmä ak ide o spravodajské médium. SME upozorňuje na nadpriemerne vysoký počet článkov o Kollárovi, pri ktorých nie je jasné, či sú dielom redakcie, alebo platenými správami.

Problém pre dôveryhodnosť webu, ale aj Kollára

Hlavné správy aj Hlavný denník sú na Slovensku považované za dezinformačné, čo podčiarkuje práve rozhodnutie o blokovaní zo strany NBÚ. Obchádzanie etických štandardov, spolupráca s konkrétnou politickou stranou a pochybnosti o objektivite konkrétnych článkov teda príliš neprekvapia.

Dokladá to aj prípad z marca tohto roka, kedy NAKA zadržala jedného z autorov článkov na Hlavných správach potom, ako sa na zverejnenom videu dohadoval na špionážnych aktivitách s ruským diplomatom. Hlavné správy vtedy reagovali, že išlo o „nehonorovaného prispievateľa, jeho príspevky sa netýkali Ruska, nemal žiaden vplyv na chod denníka Hlavné správy„.

Kritika však tomto prípade dopadá najmä na hnutie Sme rodina, ktoré nemalo problém posielať peniaze webom, na ktorých aktivity dlhodobo upozorňujú ostatné médiá, ale aj štátne orgány a polícia.

Blokovanie už nie je neodôvodnené

Na blokovanie webov zo strany NBÚ dopadala aj kritika. Najmä pre fakt, že hneď po začiatku invázie, kedy sa štát rozhodol (podobne ako iné okolité krajiny) reagovať rýchlo, neboli dostatočne vysvetlené body, na základe ktorých sa weby rozhodol vypnúť. Po kritike Transparency International je teraz všetko inak.

Novela príslušného zákona bude vyžadovať kompletné zverejňovanie rozhodnutí o blokovaní na NBÚ. Tá však začne platiť až od 1. októbra. Bude tiež zaujímavé sledovať, či NBÚ blokovanie spomenutých webov predĺži aj po 31. 6., na konci tohto mesiaca (o dva týždne) totiž vyprší lehota aktuálneho blokovania prístupu. a

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú