Modul Starliner od Boeingu nemá za sebou práve najlepší rok, pričom jeho predošlé zlyhania odhalili množstvo závažných nedostatkov. Jeho prvý testovací let sa uskutočnil ešte v decembri 2019, kedy však počas misie OTF-1 kapsula ani nedoletela k ISS. Po zdĺhavej práci na vylepšeniach, ktoré smerovali aj priamo od NASA, poznáme ďalší dátum testu, informuje NASA na svojom blogu.

Vesmírna agentúra sa spolu s Boeingom pripravujú na štart kapsuly Starliner, ktorý sa uskutoční 30. júla o 20:53 nášho času. Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS ho vynesie raketa Atlas V, pričom pripojiť by sa k nej mal vo večerných hodinách v sobotu 31. júla. Kapsula ponesie približne 270 kilogramov zásob a testovacích zariadení, ktoré majú simulovať budúce misie s astronautmi a ich nákladom na palube.

Pôvodne však mal Starliner letieť ešte koncom marca a neskôr sa let presunul na apríl. Potvrdzuje to však dôkladné prípravy Boeingu, pre ktorého ďalšie zlyhanie neprichádza do úvahy.

NASA taktiež potvrdila, že Boeing splnil všetky rozsiahle odporúčania, ktoré boli vydané agentúrou ako výsledky vyšetrovania katastrofálneho testovacieho letu v roku 2019. Ak bude misia OFT-2 úspešná, pokúsi sa Boeing o svoj prvý testovací let s posádkou, ktorý by mal prísť už v krátkom čase po tomto teste, píše CNET.

Boeing získal financie na vývoj a skonštruovanie modulu pre posádku ešte v roku 2014, kedy mu NASA udelila v rámci svojho programu Commercial Crew Program 4,2 miliardy dolárov na vývoj Starlineru. Spoločnosť má pritom podľa kontraktu uskutočniť aspoň 6 pilotovaných letov s astronautmi na ISS a späť na Zem.

Zdroj: NASA, CNET

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú