Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

zdroj titulnej fotografie: TASR/AP

Vesmírna spoločnosť SpaceX Elona Muska v stredu ráno úspešne vyslala k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS kapsulu, ktorá môže v budúcnosti prevážať aj živú posádku, informoval The Verge. Testovanie modulu Crew Dragon prebehlo pomocou rakety Falcon 9, ktorá sa po jeho vynesení do vesmíru úspešne vrátila na Zem, kde pristála na lodi Atlantic. Celkovo tak išlo už v poradí o 35. úspešné pristátie rakety SpaceX.

Falcon 9 vypustil vo vesmíre modul, ktorý na palube niesol umelú figurínu Ripley s mnohými senzormi. Tento testovací let mal dokázať, že je spoločnosť SpaceX schopná prepravovať astronautov na ISS. K Medzinárodnej vesmírnej stanici sa Crew Dragon pripojí zajtra skoro ráno. Na vývoji tohto modulu pritom SpaceX spolupracovalo so spoločnosťou Boeing, aby pre NASA vytvorili čo najlepší prepravný prostriedok pre astronautov.

V nedeľné ráno by sa tak Crew Dragon mal dostať k stanici ISS, kde sa sám pripojí k dostupnému dokovaciemu portu, ktorý bol vytvorený v roku 2016. Za pomocou laseru a špeciálneho softvéru bude môcť modul tento port rozoznať a sám sa k nemu pripojiť. Následne bude môcť posádka ISS vyložiť náklad, spolu s figurínou Ripley, a sledovať ako si bude modul počínať počas pobytu vo vesmíre. V piatok sa však odpojí a poletí späť na Zem.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú