Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Len včera sme informovali o neúspešnom štarte lode Starhopper, ktorý SpaceX ukončila už menej ako 1 sekundu po uplynutí odpočítavania. Dôvodom mali byť technické problémy, ktoré však boli odstránené a pred pár hodinami sa uskutočnil ďalší test, no tentokrát úspešne. Starhopper vyletel do výšky 150 metrov a pristál na neďalekej pristávacej ploche počas letu, ktorý trval menej ako 1 minútu, informuje Space.

Vesmírna loď vysoká zhruba 18 metrov pred niekoľkými hodinami úspešne zvládla test, ktorý SpaceX plánovala už dlhé týždne a po niekoľkých odkladoch sa konečne dočkal zdarného konca. Úspešný test potvrdil na Twitteri aj Elon Musk. Predošlý test v júli tohto roka zahŕňal let, počas ktorého sa Starhopper dostal do výšky iba 20 metrov, no aj tentokrát bol hlavným pohonom jediný motor Raptor, informuje ArsTechnica.

Motor lode Starhopper pritom SpaceX využije pri vesmírnych letoch v rakete Starship a Super Heavy. Prvá z nich má poňať až 100 pasažierov a bude vybavená 6 motormi Raptor, zatiaľ čo gigantická raketa Super Heavy bude poháňaná až 35 takýmito motormi. Z lode Starhopper sa teraz stane vertikálna testovacia konštrukcia pre motory Raptor, potvrdil Musk na Twitteri.

Zdroj: Space, ArsTechnica, Elon Musk/Twitter

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú