Raketa americkej spoločnosti SpaceX dnes zlomila vlastný a zároveň svetový rekord, keď dnes v skorých ranných hodinách vyniesla do vesmíru 34 satelitov internetovej konštelácie Starlink a zároveň družicu BlueWalker 3 pre firmu AST SpaceMobile.

Misia skončila úspechom a druhý stupeň rakety Falcon 9 naštartoval svoj raketový motor M-Vac celkovo až štyrikrát, vysvetľuje SpaceX v sérii tweetov. Prvý stupeň napokon pristál na autonómnej morskej plošine ASOG (A Shortfall Of Gravitas), píše EverydayAstronaut.

Jedná sa tak už o 14. úspešné pristátie tohto prvého stupňa, ktorý nesie označenie B1058 a v minulosti vyniesol do vesmíru dvoch astronautov v rámci misie Demo-2, zásoboval ISS misiou CRS-21, splnil niekoľko ďalších misií Starlink a poniesol aj dve rideshare misie – Transporter 1 a 3.

Pôvodným cieľom spoločnosti bolo dosiahnuť aspoň 10 letov pri každom nosiči, avšak pri čísle 14 je nad Slnko jasné, že toho znesú oveľa viac. To sú skvelé správy pre raketu Starship, ktorá je momentálne vo vývoji a na rozdiel od Falconu 9 ponúkne možnosť pristátia oboch stupňov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú