V správe boli použité materiály TASR.

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Nábeh naspäť na plnú prevádzku sa očakáva v druhej polovici júna. Druhá časť generálnych opráv prebehne v septembri a októbri, pričom celkové investície firmy presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Rafinéria bude flexibilnejšia

Počas týchto prác bude vykonaná rozsiahla kontrola technického stavu a údržba zariadení, výmena opotrebovaných súčastí za nové, v niektorých prípadoch aj kompletná modernizácia. Cieľom je zníženie energetickej náročnosti pri výrobe ropných produktov a zároveň zvýšenie bezpečnosti a spoľahlivosti.

„Cieľom generálnych revízií je splniť legislatívou nariadené inšpekcie, vyčistiť zariadenia, vymeniť náplne a katalyzátory a vykonať opravy, ktoré nie je možné urobiť počas chodu zariadení. Tieto činnosti sa uskutočňujú pravidelne každých päť rokov tak, aby sa zabezpečil spoľahlivý chod výrobných jednotiek do ďalšej plánovanej odstávky. Po tom, ako sme začali spracovávať alternatívnu ropu vo výraznejších množstvách, máme v pláne aktivovať aj pripravené projekty s cieľom ďalej zvýšiť flexibilitu rafinérie,“ povedal Branislav Vinter, riaditeľ výroby Slovnaft.

Jaroslav Novák/TASR

Práce počas generálnych revízií a ich činnosti môže sprevádzať zvýšená hladina hluku, vznik zápachu a prípadné spaľovanie na poľných horákoch. Cieľom spoločnosti Slovnaft je skrátiť negatívne vplyvy činností ovplyvňujúcich pohodlie obyvateľov žijúcich v okolí rafinérie na nevyhnutné minimum.

Takmer 2 000 pracovníkov

O vplyve prác na komfort obyvateľov bude Slovnaft priebežne informovať na internetovej stránke www.slovnaft.sk. V prípade otázok je 24 hodín denne pripravená Žltá linka 02/4055 8929 a e-mailová adresa sused@slovnaft.sk. K dispozícii je aj aplikácia Sused Slovnaft, kde sú dostupné všetky informácie o činnostiach či vplyvoch.

Hlavným dodávateľom prác je dcérska spoločnosť Slovnaft Montáže a Opravy, na prácach počas generálnych revízií sa bude v Slovnafte podieľať približne 1 800 externých pracovníkov.

V minulom roku získal Slovnaft aj nový zásobník na etylén. Investícia v celkovej výške takmer 70 miliónov eur zníži potrebu pravidelného odstavovania výrobnej jednotky na výrobu nízkohustotného polyetylénu o polovicu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú