Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované 28.2.2022 o 19:20:

4ka sa ľuďom utekajúcim pred ruskou inváziou snaží pomáhať aj priamo na východnej hranici. “Kolegovia naložili tisícky SIM kariet a smerujú na ukrajinskú hranicu,” uviedol riaditeľ pre marketing a komunikáciu 4ky Roland Kyška.

Ukrajincom rozdajú karty aj s predplateným paušálom  s nekonečnými dátami na 30 dní.

4ka tiež podľa Kyšku do Vyšného Nemeckého prinesie vysielač, ktorý zlepší pokrytie a hlavne služby v oblasti, kde predtým neboli dimenzované na taký veľký počet ľudí, ako je na hraniciach teraz.

Pôvodný článok:

Na ruskú inváziu voči Ukrajine a milióny trpiacich civilistov už reagujú aj slovenskí operátori.

Telekom sa rozhodol od zajtra (25. februára 2022) neúčtovať za odchádzajúce hovory zo Slovenska na čísla do ukrajinských sietí žiadne poplatky. To isté platí pre odchádzajúce SMS správy – budú zadarmo.

„Myslíme na zákazníkov, ktorí majú rodiny či blízkych na Ukrajine,“ napísal Telekom na svojom Facebooku. Zákazníci operátora, ktorí sa aktuálne stále nachádzajú v neprehľadnej situácii priamo na ukrajinskom území a teda v roamingu, majú rovnako od uvedeného dátumu bezplatné roamingové prichádzajúce aj odchádzajúce hovory a SMS do všetkých krajín sveta. Dát a teda prenesených megabajtov sa krok netýka, za tie sa bude platiť po starom.

Pripája sa aj 4ka

Zareagoval aj najmladší zo slovenských operátorov, v prípade 4ky je však suma za volania a SMS zo Slovenska na Ukrajinu znížená o 50 %, teda na 24 centov za minútu a 10 centov za SMS.

„Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine sme zaznamenali niekoľkonásobné zvýšenie počtu hovorov smerujúcich na Ukrajinu. Je zrejmé, že v zložitej situácii sa ocitli aj rodiny našich zákazníkov. Aj preto sme sa rozhodli zareagovať a aj týmto spôsobom vyjadriť našu podporu a solidaritu občanom Ukrajiny,“ hovorí Roland Kyška, riaditeľ marketingu a komunikácie 4ka.

Orange zbiera peniaze

Orange na to ide trochu inak, jeho zákazníci môžu Ukrajincom pomôcť prekonať zrejme najťažšie chvíle ich životov, kedy mnohí skončia bez strechy nad hlavou, potravín alebo prídu o niektorých z blízkych.

„Pre ľudí na Ukrajine sme sa rozhodli vytvoriť transparentnú SMS zbierku. Pomôcť im môžete zaslaním ľubovoľnej SMS na krátke číslo 808, ktorou prispejete 1 €. Výťažok SMS zbierky venujeme organizácii Človek v ohrození, ktorá ju efektívne použije na zmiernenie negatívnych dôsledkov krízy na Ukrajine a pomoc jej obetiam a utečencom,“ píše operátor.

Orange však nakoniec tiež upravil sadzby za medzinárodné hovory a roaming na Ukrajine, aby ľuďom umožnil komunikovať so svojimi blízkymi. Na dva týždne poskytne bezplatné roamingové hovory, sms aj dáta pre svojich zákazníkov nachádzajúcich sa aktuálne na Ukrajine, ako aj  medzinarodné hovory z Slovenska na Ukrajinu.

Orange chce tiež utečencom prichádzajúcim na Slovensko ponúknuť špeciálnu predplatenú SIM kartu s dátami a hlasovými službami, aby sa mohli spojiť so svojimi rodinami. Mechanizmus jej vydávanie aj ponuku ešte dolaďuje a bude o nej informovať neskôr.

O2 aj zlacní, daruje peniaze a sprístupní aj internet

O2 od dnešného dňa dočasne, zatiaľ do konca marca, zaradí Ukrajinu medzi krajiny európskej zóny. Pre zákazníkov to bude znamenať, že do sietí ukrajinských operátorov budú telefonovať a posielať správy za ceny ako na Slovensku.

Zmena však znamená aj to, že Slováci na Ukrajine, využívajúci roaming, budú nielenže volať za ceny ako doma, ale v rámci paušálu budú môcť používať aj dáta, akoby boli na Slovensku, alebo v inej krajine EÚ.

„O2 chce týmto krokom pomôcť ľuďom spojiť sa so svojimi blízkymi a známymi bez obáv zo zvýšených telekomunikačných nákladov. Rovnaký princíp bude platiť aj pre zákazníkov Tesco mobile a digitálneho operátora Radosť,“ hovorí operátor.

O2 tiež iniciovalo pomoc humanitárnej organizácii MAGNA s bezplatnou distribúciou SMS správ s výzvou zameranou na pomoc ľuďom na Ukrajine. O2 tak v najbližších dňoch rozošle takúto výzvu na všetkých svojich zákazníkov, čím im umožní zapojiť sa do pomoci a podpory tým najohrozenejším.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú