Zatiaľ čo minulý rok Slovákov sužovali podvodné e-maily v mene Finančnej správy, Slovenskej pošty, či slovenských bánk, ktoré sa blížili k dokonalosti, najnovšie Národný bezpečnostný úrad na svojej stránke na Facebooku upozorňuje na úplne nový typ falošných e-mailov.

Ďalší podvod je na svete

Podľa dostupných informácií sa začali rozmáhať falošné e-maily od Europolu, ktoré ľudom prichádzajú z e-mailových adries Gmail.

Podvodníci mali dokonca takú drzosť, alebo skôr nevedomosť, že niekoľko e-mailov zaslali aj na slovenské ministerstvá. V správach sa predstavuje „generálny riaditeľ národnej polície Štefan Hamran“, ktorý adresátom oznamuje, že sú „predmetom niekoľkých prebiehajúcich súdnych konaní týkajúcich sa detskej pornografie,“ píše NBÚ.

V e-mailoch požadujú, aby im respondenti okamžite odpísali na e-mail a obhájili svoju nevinu, inak budú registrovaní ako sexuálni delikventi a bude na nich vydaný zatykač. Okrem toho sa vyhrážajú zverejnením fotografie v médiách, aby rodina a priatelia vedeli, čo robia na počítači.

Z e-mailu je však už na prvý pohľad jasné, že ide podvod. Nielenže by ti takéto závažné obvinenie neprišlo len tak mailom, ale aj formulácia viet a gramatika svedčia o tom, že tu zrejme niečo nebude v poriadku.

NBÚ výrazne upozorňuje, aby dotknuté osoby v žiadnom prípade na tento e-mail neodpovedali a neotvárali prílohu. Jej otvorením či stiahnutím si totiž môže príjmateľ stiahnuť do svojho zariadenia aj malvér.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú