Aktualizované 16. januára 2022 – Portál iMeteo informuje, že na Slovensko už dorazili spolu 3 tlakové vlny z explózie sopky v blízkosti ostrova Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. K tej došlo ešte v piatok večer.

Prvýkrát sa však vulkán zobudil ešte 20. decembra. Explózie boli už vtedy počuť až 170 kilometrov ďaleko. O pár dní neskôr, 13. januára, sa sopka naštartovala znova, pričom všadeprítomný prach vyletel až 17 km do atmosféry a 15. januára boli zaznamenané explózie až 7-krát silnejšie ako tie na sklonku minulého roka.

Niet sa teda čo čudovať, že tlakové vlny o niekoľko hodín neskôr počuli na rôznych iných miestach sveta a zaznamanali ich aj citlivé prístroje. Včera večer dorazila vlna aj na Slovensko, čo sprevádzal nárast atmosférického tlaku vzduchu.

Podľa iMeteo sme poslednú vlnu zaznamenali dnes (v pondelok) o 8:30 a ďalšia sa očakávala po 14:30, kedy ju ČHMÚ predpovedal u našich severných susedov. Ako vidno na grafe z meteorologickej stanice v Bratislave, druhá vlna o 7 hodín neskôr dorazila „z opačnej strany“ našej planéty o 7 hodín neskôr.

Vlna sa však šíri ďalej a hoci postupne slabne, môže v atmosfére prejsť jednou lokalitou ešte niekoľkokrát. Cirkulácie tlakovej vlny okolo planéty by mala trvať 36 hodín. V tomto prípade ide podľa portálu o najväčšiu erupciu za posledných 30 rokov. Na ilustráciu pridáva aj výbuch sopky Krakatoa z roku 1883, kedy niektoré stanice zaznamenali až 7 tlakových vĺn aj 5 dní po erupcii. Vtedy vlna prešla 3 a pol cesty okolo Zeme.

Výbuch na ostrove Hunga Tonga-Hunga Ha’apai si vyžiadal aj niekoľko obetí, príčinou boli najmä vysoké vlny tsunami.

Aktualizované 16. januára 2022 – Ako informuje portál iMeteo, tlaková vlna zo silnej sopečnej erupcie, ku ktorej došlo v sobotu, 15. januára 2022, o približne 5:00 ráno, zasiahla aj Slovensko.

Do Bratislavy, vzdialenej od miesta erupcie až 17 000 km, dorazila večer o 20:30 a spôsobila, že stúpol atmosférický tlak vzduchu o 150 kPa, následne klesol o 300 kPa a potom opäť stúpol. iMeteo dodáva, že takéto výkyvy zaznamenali ešte do polnoci celkom tri.

Pôvodný článok:

V Tichom oceáne došlo v sobotu ráno k výbuchu podvodnej sopky na ostrove Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, pričom stĺpec pary a popola sa dostal až do výšky 20 km, píše SPACE. Mohutnú erupciu zachytilo hneď niekoľko vesmírnych družíc a na Zem poslali jedinečné zábery tohto mocného procesu.

Výbuch bol až 7-násobne silnejší, než posledná erupcia z decembra. Úrady vydali varovanie pred tsunami pre všetky ostrovy v oblasti Tonga, ktorých je celkovo až vyše 170. Okrem toho hrozia aj kyslé dažde.

Varovanie pred možným tsunami bolo vydané aj pre Havaj a dokonca tiež západné pobrežie Severnej Ameriky, pričom vlny už k niekoľkým ostrovom dorazili, informuje Sky News. Našťastie však išlo len o vlny s výškou asi 30 cm a došlo len k škodám na majetku, nie na životoch.

Independent/Youtube screenshot

Ako však píše Reuters, v niektorých prípadoch dosahovali výšku 83 cm a najväčšie sa vyšplhali do výšky až dvoch metrov. Erupciu počula značná časť Tichého oceánu a podľa BBC nakoniec aj časť USA. Prvotný výbuch mal údajne takú silu, že ho počuli ako silnú búrku vo vzdialenosti až 800 km, v okolí Fidži. Zábery z vesmíru pritom dobre zachytávajú tlakovú vlnu, ktorá sa skutočne šírila do neuveriteľnej diaľky.

Niektoré časti Tonga, ktorého hlavné mesto sa nachádza len 65 km od erupcie, utrpeli takmer kompletný výpadok elektrickej energie, telefónnych liniek či internetového pripojenia. Okrem menšieho tsunami spôsobila erupcia tak hlasný výbuch, že ho okrem celej Oceánie počuli napríklad aj v Japonsku či dokonca na Aljaške.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú