V článku boli použité materiály TASR.

Aktualizované 10. októbra 2023

Ešte v septembri sa Slovenským elektrárňam (SE) spolu s partnermi podarilo podpísať memorandum o spolupráci v oblasti rozvoja malých modulárnych reaktorov. Išlo pritom o súťaž v rámci projektu Phoenix, ktorý podporila aj vláda Spojených štátov amerických.

Podľa informácií portálu HNonline.sk, sa najnovšie na Slovensku podarilo vytypovať vhodné lokality, na ktorých by tieto malé reaktory známe aj ako MMR mohli byť vybudované. Presnejšie štát vytypoval Mochovce a Jaslovské Bohunice, kde sa nachádzajú aj dobre známe veľké jadrové elektrárne, ale tiež areál v závode v Novákoch, vo Vojanoch či v hute U. S. Steel Košice.

Treba tiež poznamenať, že ide zatiaľ o predbežne vytypované lokality, takže presné miesto, kde budú MMR stáť, zatiaľ nie je známe.

Pôvodný článok

Slovenské elektrárne (SE) podpísali spolu s partnermi pôsobiacimi v oblasti energetiky memorandum o spolupráci v oblasti podpory rozvoja malých modulárnych reaktorov (MMR). SE, Ministerstvo hospodárstva, U. S. Steel Košice, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, Výskumný ústav jadrovej energetiky, Úrad jadrového dozoru SR a Slovenská technická univerzita považujú za dôležité minimalizovať negatívne vplyvy v energetike a ich vplyv na životné prostredie a klímu pri budovaní stabilných zdrojov, informovali v pondelok elektrárne.

Čistá a stabilná energia

„Zabezpečiť dostatok stabilnej energie pre Slovensko a zároveň chrániť životné prostredie sú kľúčové ciele nás, energetikov. Každý zo signatárov memoranda disponuje dôležitými kapacitami, ktoré spájame, aby sme tieto ciele mohli plniť. Veríme, že budovanie nových technológií vrátane malých modulárnych reaktorov je súčasťou riešenia našich energetických potrieb. Podpis memoranda je prvým krokom, aby sme začali mapovať či sú tieto technológie pre Slovensko vhodné,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček.

NuScale

MMR predstavujú podľa SE stabilnú a bezuhlíkovú alternatívu k výrobe elektriny z uhlia. Prvým krokom pri napĺňaní partnerstva zadefinovaného v memorande je prihláška o grant na financovanie štúdie uskutočniteľnosti v rámci projektu Phoenix, ktorý podporila vláda Spojených štátov amerických.

Dotácie na spolufinancovanie štúdií uskutočniteľnosti sú primárne určené štátom regiónu strednej a východnej Európy. Štúdia uskutočniteľnosti umožní posúdiť vhodnosť MMR v slovenských podmienkach a navrhne kroky potrebné na ich možnú budúcu výstavbu.

Práve cena je jednou z najväčších prekážok pri budovaní jadrových elektrární. Vstupné náklady sú nesmierne vysoké, čo vie vďaka predraženej Atómovej elektrárni Mochovce aj Slovensko.

Slovensko musí navýšiť produkciu

Zatvorenie uhoľných elektrární, dekarbonizácia priemyslu a narastajúca elektrifikácia vo všetkých smeroch spôsobí, že počas najbližšieho desaťročia bude Slovensko potrebovať ďalších približne 2,6 terawatthodiny elektriny ročne. Tento dopyt by mohol pokryť práve malý modulárny reaktor.

TerraPower

„Dopyt po elektrickej energii bude narastať zo strany domácností i priemyslu. Obnoviteľné zdroje sú dôležitou súčasťou našej energetickej budúcnosti, avšak práve jadrové technológie zabezpečujú stabilné a bezpečné dodávky do siete. Malé modulárne reaktory nemajú nahradiť naše existujúce jadrové zdroje. Mali by nahradiť uhoľné elektrárne a byť ďalším zdrojom stabilného a bezuhlíkového energetického mixu a sebestačnosti Slovenska,“ dodal Strýček.

Malé modulárne reaktory sú bezpečné a zároveň ich využitie flexibilnejšie ako dnes používané veľké jadrové reaktory. Majú taktiež výhodu v tom, že ich systémy a komponenty môžu byť vyrobené a zmontované po celkoch v továrni a takto prepravené na miesto inštalácie. V prípade úspešnosti štúdie uskutočniteľnosti bude nasledovať príprava harmonogramu povoľovacieho procesu a výstavby.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú