Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovensko v hodnotení indexu digitalizácie mierne pokleslo. Vyplýva to z celosvetového prieskumu spoločnosti Euler Hermes. Slovensko sa v tomto prieskume umiestnilo na 44. mieste, čo znamená oproti poslednému prieskumu spred dvoch rokov pokles o štyri priečky.

Slovensko tak zaostáva aj za susedmi z krajín V4 – Českom (29. miesto), Poľskom (31. miesto) a Maďarskom (34. miesto). Index digitalizácie „Enabling Digitalization Index“ (EDI) meria flexibilitu a schopnosť jednotlivých krajín podporovať podnikateľské subjekty vo využívaní digitálnych technológií. EDI 2020 bol spracovaný na základe údajov zaznamenaných ku koncu roka 2019. Index sleduje päť základných kritérií – rozsah regulácie, úroveň znalostí, dostupnosť internetového pripojenia (konektivitu), infraštruktúru a veľkosť trhu.

Rovnaký počet bodov ako Slovensko (49) získali aj Grécko, Turecko a India. Príčinou poklesu Slovenska je podľa organizátorov prieskumu veľmi malý trh, ale aj kvalita pripojenia a výkonnosť infraštruktúry.

Na prvých troch priečkach EDI 2020 sa umiestnili USA, Dánsko a Nemecko. Spojené štáty sú podľa organizátorov prieskumu na čele pre kvalitný ekosystém vzdelávania, veľkosť trhu aj pre priaznivú reguláciu. V Nemecku sa ku kvalitnému vzdelávaniu pridáva aj úroveň infraštruktúry a Dánsko zase dosiahlo najlepšie výsledky v oblasti kvality pripojenia.

Najvýraznejšie v rebríčku poskočila Čína – zo 17. priečky na 4. Zlepšila sa v oblastiach regulácie trhu, miery pripojenia aj úrovne znalostí. Posun vpred zaznamenali aj Hongkong (z 11. na 7. miesto) či Južná Kórea (zo 16. na 12. miesto). Z európskych krajín sa na rebríčku posunulo vyššie Francúzsko (zo 17. na 15. miesto) či Španielsko (z 24. na 20. priečku).

Skóre krajín v EDI sa podľa odborníkov spoločnosti odzrkadľuje aj na vývoji hrubého domáceho produktu (HDP). „Každý ďalší bod v rámci rebríčka digitalizácie znamená nárast HDP za 3. kvartál 2020 o 0,25 percentuálneho bodu,“ vysvetlili experti. Digitalizácia podľa nich plní úlohu tlmiča ekonomických výkyvov.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú