V tomto texte boli použité materiály TASR.

Vláda SR pripravuje nový zákon týkajúci sa geotermálnych vôd a vrtov, ktorý by mal priniesť nové možnosti a pravidlá pre využívanie tejto prírodnej energie. Túto informáciu oznámil premiér Robert Fico (Smer-SD) počas pracovného výjazdu v Handlovej, kde sa stretol s miestnymi zástupcami a otvoril zrekonštruované dielne Strednej odbornej školy na Lipovej ulici.

Nová legislatíva, na ktorej pracuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spolu s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, má tiež pomôcť Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) v oblasti ich energetických aktivít. HBP, známe najmä ťažbou uhlia, hľadajú nové cesty pre svoju budúcnosť, a to vrátane využívania geotermálnej energie.

Zákon by mal preto poskytnúť právny rámec na rozvoj a využívanie tohto typu obnoviteľného zdroja energie, čo by mohlo zvýšiť konkurencieschopnosť regiónu a podporiť lokálnu ekonomiku.

Premiér svoj výjazd zakončil stretnutím s primátorkou Handlovej, Silvou Grúberovou, kde diskutovali o problémoch a možnostiach rozvoja mesta a regiónu. Nový zákon o geotermálnych vodách a vrtoch by mohol priniesť nové pracovné príležitosti a podporiť udržateľný rozvoj v oblasti, ktorá sa stále snaží zotaviť z útlmu uhoľného priemyslu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú