V tomto texte boli použité materiály TASR.

Extrémne počasie v uplynulých dňoch spôsobili na strednom Slovensku energetickú kalamitu. Silné dažde a prudký vietor zasiahli horné Považie a Kysuce, kde sa výpadky elektriny dotkli viac ako 3000 odberných miest. Najhoršie postihnuté sú okresy Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto, ale problémy hlásia aj z okresu Žiar nad Hronom.

„Vplyvom silného vetra a výdatných dažďov vznikla na strednom Slovensku energetická kalamita. Elektrinu nemá momentálne približne 3 150 domácností. Poruchy vyradili z prevádzky takmer 70 trafostaníc,“ konštatoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD), Miroslav Gejdoš.

Príčinou výpadkov sú najmä vyvrátené stromy a polámané konáre, ktoré poškodili vzdušné vedenia. Na viacerých miestach došlo k pretrhnutiu vodičov či poškodeniu stĺpov a konzol. Najvážnejšie škody evidujú energetici na ôsmich vedeniach vysokého napätia. Poruchy sa dotkli aj takmer 40 lokalít s prerušenou dodávkou elektriny na úrovni nízkeho napätia.

Hoci elektrikári zo SSD pracujú na odstraňovaní porúch, práce im komplikuje rozmočený a ťažko prístupný terén. „Elektrikári zo SSD intenzívne pracujú, aby všetky zasiahnuté vedenia čo najskôr sprevádzkovali a obnovili dodávku pre všetky odberné miesta. Opravy v ťažko prístupnom teréne im však komplikuje rozmočený terén,“ dodal hovorca s tým, že dĺžka opráv bude závisieť od rozsahu poškodenia jednotlivých vedení a od ich prístupnosti.

Situácia ostáva kritická a obyvatelia postihnutých oblastí sú vyzývaní k trpezlivosti. Energetici sa však snažia čo najrýchlejšie vyriešiť vzniknuté problémy, aby dodávky elektriny obnovili v čo najkratšom čase.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú