Slováci čoraz viac využívajú moderné doručovanie zásielok. Keďže donáška kuriérom nepredstavuje niekedy najideálnejšie riešenie, zákazníci sa častejšie zameriavajú na doručenie do balíkoboxov. Ide o komfort, vďaka ktorému si človek môže vyzdvihnúť zásielku kedy chce. Nemusí pritom čakať na časové okno od kuriéra.

Dočasné obmedzenia

Ak využívaš, alebo sa chystáš využiť doručenie do balíkoboxov od Slovenskej pošty, určite zbystri pozornosť. Spoločnosť totiž plánuje dočasne odstaviť až 72 BalíkoBOXov kvôli modernizácii svojich služieb. V rámci tejto modernizácie budú BalíkoBOXy vybavené novým informačným systémom, ktorý umožní nielen výdaj, ale aj podaj zásielok.

„Slovenská pošta aktuálne prevádzkuje 236 ks BalíkoBOXov, z toho 81 ks už disponuje novým informačným systémom. Do konca tohto roka budú všetky BalíkoBOXy modernizované na nový informačný systém,“ píše sa v tlačovej správe.

Zákazníci tak musia počítať s dočasnými obmedzeniami. Od 31. augusta nebude možné objednať zásielky do spomínaných 72 BalíkoBOXov, pričom výdaj zásielok bol možný iba do dnešného dňa (9. septembra). Schránky by teda už v tomto čase mali byť odstavené, aby mohli byť inštalované nové systémy. Modernizované BalíkoBOXy sa postupne vrátia do prevádzky medzi polovicou septembra a polovicou októbra.

Nové výhody

Po úspešnej modernizácii získajú zákazníci niekoľko nových výhod: možnosť podania zásielok predplatených cez elektronický podací hárok, vrátenie zásielok, prehľadnejší výber zásielok s informáciou o konkrétnom čísle schránky, a možnosť znovuotvorenia schránky zadaním PIN kódu.

Na starších BalíkoBOXoch sa ruší výdaj tlačenej formy potvrdenia – tieto potvrdenia budú zákazníkom doručované elektronicky na e-mail, čo zníži spotrebu papiera.

Slováci si ich obľúbili

Podľa Slovenskej pošty za prvých šesť mesiacov roka 2024 zaznamenali BalíkoBOXy nárast používania o 150 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2023. Tieto schránky sú populárne najmä pri nákupoch cez internet, kde si zákazník vyberie BalíkoBOX podľa najvhodnejšej lokality.

Zoznam aktuálne dostupných BalíkoBOXov nájdeš v mobilnej aplikácii Pošta v sekcii „Pobočky“. Dostupnosť jednotlivých BalíkoBOXov si vieš overiť aj cez tento link. Pošta zároveň sľubuje, že do konca roka 2024 budú všetky BalíkoBOXy vybavené novým informačným systémom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú