Šoféri si od januára pravdepodobne priplatia. Ceny diaľničných známok totiž porastú, pričom niektoré zdražejú aj o 10 eur. Informuje o tom portál Dnes24 s tým, že návrh pochádza z rezortu dopravy a výstavby. Ročné a 365-dňové diaľničné známky tak možno budú stáť 60 eur.

Za zdražovanie môžu náklady

V prípade mesačnej diaľničnej známky sa môže cena zmeniť z 14 eur na 17 eur. Cena známky s desaťdňovou platnosťou sa zvýši pravdepodobne o 2 eurá, v dôsledku čoho by mala stáť 12 eur. Podľa ministerstva dopravy a výstavby je toto zdražovanie spojené so zvyšujúcimi sa oprávnenými nákladmi Národnej diaľničnej spoločnosti na údržbu a opravu diaľničnej siete, ktorej dĺžka mala od roku 2011 narásť o približne jednu tretinu.

Rezort tiež konštatuje, že od vyššie uvedeného roka došlo k skvalitneniu služieb motoristom zo strany NDS, čo dokazuje napríklad zavedenie diaľničnej patroly či líniové riadenie na diaľniciach D1 a D2. Dôvodom zdražovania je aj nárast indexu spotrebiteľských cien. Financie získané z výberu úhrady diaľničnej známky sú príjmom NDS. Spoločnosť musí tieto peniaze použiť na prípravu, realizáciu opráv, údržbu a výstavbu diaľnic.

Predá sa ich ohromné množstvo

O tom, že sa každoročne na Slovensku predá obrovské množstvo diaľničných známok, svedčia údaje Národnej diaľničnej spoločnosti. Iba za prvé dva mesiace roka 2022 bolo zakúpených celkom 868 709 kusov elektronických diaľničných známok (eDZ).

Pixabay

Počas januára motoristi najviac zakupovali ročnú eDZ. Išlo celkom o 309 992 kusov. Po nej nasledovala 10-dňová eDZ, ktorej sa predalo 129 663 kusov, potom to bola 365-dňová známka (49 060 kusov) a nakoniec 30-dňová (24 376 kusov).

Z tohto počtu za začiatok roka 2022 bolo približne 74 % diaľničných známok uhradených bezhotovostne. Elektronickou formou z celkového objemu predaja bolo cez webovú stránku a mobilnú aplikáciu predaných 58 % eDZ.

Výhody diaľničných známok

Väčšina motoristov považuje kúpu diaľničnej známky iba za nevyhnutnosť, ktorú potrebujú na jazdu po diaľniciach. Avšak mnohí netušia, že s jej zakúpením získavajú automaticky aj služby, za ktoré si inak musia platiť potrebné poistenie u asistenčných spoločností či poisťovní.

Ako informuje portál Autoviny, so zakúpením diaľničnej známky získavajú motoristi aj službu s názvom Diaľničná patrola, ktorá im pomôže s poruchami, nehodami či inými prekážkami na cestách.

Služba Diaľničná patrola je k dispozícii okrem toho aj pre cudzincov, ktorí si riadne zakúpili diaľničnú známku, ale aj pre tých motoristov, ktorých vozidlá boli oslobodené od jej kúpy.

Diaľničná patrola vznikla už v roku 2015, pričom motoristom dokáže výrazne uľahčiť cestu. Svedčia o tom aj údaje Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá ešte minulý rok uviedla, že posádkam sa čiastočne aj vďaka rozsahu činnosti patroly podarilo opraviť 11-tisíc defektov, absolvovať takmer 13 miliónov kilometrov, spraviť 110-tisíc kontrolných okruhov a zasiahnuť pri 9-tisíc požiaroch a nehodách.

Freepik

Práve Diaľničná patrola má totižto za úlohu reagovať na vzniknuté problémy na cestách, kontrolovať stav diaľnic, starať sa o čistotu odpočívadiel alebo asistovať motoristom pri oprave defektov či iných porúch.

Okrem toho by však každý motorista mal vedieť, že ak na jeho vozidle dostane defekt či vznikne iná porucha, nemusia ihneď platiť za výjazd odťahovej služby alebo ihneď volať svoju asistenčnú službu. Jediná vec, ktorú musia urobiť je zavolať na telefónne číslo 0800 100 007 alebo môžu vzniknutý problém nahlásiť pomocou mobilnej aplikácie Pomoc na diaľnici.

Výhodou tejto aplikácie je, že motorista nemusí dopodrobna vysvetľovať, kde sa nachádza. Aplikácia totižto umožňuje presnú lokalizáciu miesta udalosti, ak má vodič zapnutú GPS a k dispozícii pripojenie na internet. Ďalšou skvelou a zaujímavou funkciou aplikácie je aj sledovanie diania na diaľnici či odpočívadlách cez kamerové systémy, ktoré sú k dispozícii. Zatiaľ ide o body na ťahoch D1, D2 a R1. Motorista si môže v aplikácii uložiť konkrétne body aj do svojho vlastného zoznamu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú