V Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji zostáva vplyvom nepriaznivého počasia bez elektriny približne 1100 odberných miest spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD). TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že mimo prevádzky je zhruba 50 trafostaníc a poruchy riešia na 25 vedeniach vysokého napätia. „Okrem toho sme zaznamenali asi 70 porúch na úrovni nízkeho napätia. Vo väčšine prípadov ide o poruchy, ku ktorým sa naši elektrikári v sobotu nevedeli dostať pre zasnežený terén a neprejazdné cesty,“ uviedol.

Ide o obce v okresoch Púchov a Považská Bystrica smerom na Česko, horské oblasti na Liptove, ale aj okolie Zvolena, Banskej Štiavnice a niekoľko obcí v okresoch Prievidza a Revúca. „Prerušenie dodávky elektriny tu spôsobili opäť najmä popadané stromy. Tímy elektrikárov zo SSD sú stále v pohotovosti a aj počas dnešného dňa urobia všetko, čo im náročné podmienky dovolia, aby poruchy odstránili. Pozitívom je, že prestalo fúkať, snežiť a začalo mrznúť. Pevné podložie je totiž dôležité pri presune ťažkej techniky,“ dodal hovorca SSD.

Situácia na východe Slovenska bola kritická

Spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) zaevidovala počas extrémne nepriaznivého počasia od soboty (4.2.) rána do nedele rána 19 porúch na vysokonapäťovej úrovni a 64 ďalších porúch na nízkonapäťovej úrovni. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa VSDE Andrea Danihelová s tým, že vplyvom počasia padali vyvrátené stromy a zlomené konáre na elektroenergetické vedenia a poškodili ich.

Wikimedia / Stefan Kühn, Pxhere

Víchrice, výdatné sneženie a nízke teploty zasiahli podľa predpovedí meteorológov aj východné Slovensko, čo je vymedzené distribučné územie VSD. Stav v distribučnej sústave kopíroval extrémy počasia, preto najviac zasiahnutými lokalitami boli podtatranské a tatranské obce, stredný Spiš, severovýchod Slovenska, okolie Košíc a Rožňavy. Celkovo to na distribúcii elektriny pocítilo približne 14 000 odberných miest,“ uviedla Danihelová.

Na odstraňovaní porúch v distribučnej sústave intenzívne pracovali posilnené tímy dispečerského riadenia a priamo v teréne rovnako posilnené tímy prevádzky sieti VSD. Podarilo sa im podľa hovorkyne znížiť počet porúch na aktuálne tri na vysokonapäťovej úrovni a päť na nízkonapäťovej úrovni. V tejto súvislosti zostalo elektrinou nezásobených už len necelých 100 odberných miest.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú