V tomto texte boli použité materiály TASR.

Projekt Obnov dom, financovaný z plánu obnovy, sa stretáva so záujmom verejnosti. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) eviduje viac než 20 000 žiadostí od majiteľov rodinných domov. Väčšina z nich už má podpísané zmluvy na financovanie vo výške 19 000 eur. Konkrétne 19.500 vlastníkov domov má už teraz istotu, že získa podporu na renováciu svojich nehnuteľností.

Podľa údajov od Renáty Gešvantnerovej, PR manažérky sekcie plánu obnovy SAŽP, aktuálne prebieha proces schvaľovania platieb po ukončení rekonštrukcií. K dnešnému dňu podalo žiadosť o platbu 6 252 majiteľov domov, pričom tento počet sa má výrazne zvýšiť do konca stavebnej sezóny. „S istotou teda môžeme povedať, že toľko domov je aj obnovených,“ vyjadrila sa Gešvantnerová.

SAŽP očakáva, že s koncom sezóny príde veľký nárast záujmu o platby za úspešne realizované rekonštrukcie. Do 10. septembra bolo v Centrálnom registri zmlúv podpísaných a zverejnených 19 425 zmlúv, pričom doteraz bolo vyplatených viac než 20 miliónov eur.

Projekt Obnov dom má ambiciózny cieľ – do konca roka 2024 plánuje zrekonštruovať 13 000 rodinných domov. SAŽP preto podnikla aktívne kroky, aby urýchlila proces schvaľovania platieb a zabezpečila, že žiadosti budú vybavené dostatočne rýchlo. „Teraz je však najmä na žiadateľoch, aby obnovu dotiahli do úspešného konca a poslali SAŽP žiadosť o platbu po ukončení realizačných prác a skompletizovaní dokumentácie,“ zdôraznila Gešvantnerová.

V závere septembra pripravuje SAŽP ďalšiu výzvu Obnov dom Mini II, ktorá bude určená domácnostiam ohrozeným energetickou chudobou. Oproti pilotnému projektu sa počet podporovaných obcí rozšíri.

„Vychádzame v ústrety samosprávam i majiteľom rodinných domov a k súčasným 152 obciam Banskobystrického a Košického kraja pridávame ďalších 116 obcí so znečisteným ovzduším,“ informovala ďalej Gešvantnerová. Popri tejto výzve plánuje agentúra čoskoro spustiť aj šiestu štandardnú výzvu, ktorá bude dostupná pre domácnosti z celého Slovenska.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú