V tomto texte boli použité materiály TASR.

V dôsledku nepriaznivého počasia je v súčasnosti bez elektrickej energie takmer 5 000 odberných miest na západnom Slovensku. Hoci distribútori intenzívne pracujú na obnove, situácia je stále vážna, najmä v Bratislave, Trenčíne a na Záhorí. Tieto oblasti sú zasiahnuté najviac, preto tu bol vyhlásený mimoriadny prevádzkový stav.

Podľa hovorkyne Západoslovenskej distribučnej (ZSD), Michaely Dobošovej, hlavnou príčinou výpadkov sú stromy a konáre, ktoré spadli na elektrické vedenia. „Najhoršia situácia je v Bratislave, Trenčíne a na Záhorí, kde bol vyhlásený aj mimoriadny prevádzkový stav. Hlavnou príčinou vzniku porúch sú popadané stromy a konáre na vedeniach,“ priblížila Dobošová.

Výpadky začali už v piatok 13. septembra a postupne postihli viac ako 100 000 odberných miest. Odvtedy sa podarilo obnoviť dodávky do veľkej časti postihnutých lokalít, no ešte stále je mnoho domácností a firiem bez elektriny.

ZSD intenzívne pracuje na odstraňovaní porúch, ale podľa Dobošovej nie je možné presne odhadnúť, kedy bude dodávka energie obnovená do všetkých postihnutých miest. „Avšak vzhľadom na ich závažnosť si niektoré vyžadujú dlhší čas na opravu, preto zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že bude dodávka elektrickej energie obnovená na úplne všetkých miestach ešte v priebehu dnešného dňa,“ dodala Dobošová.

Spoločnosť zároveň prosí svojich zákazníkov o trpezlivosť a odporúča sledovať aktuálnu situáciu prostredníctvom webovej aplikácie www.vypadokelektriny.sk.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú