Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

O robotickom psovi spoločnosti Boston Dynamics menom Spot si pravdepodobne už aspoň počul. Tento technologický zázrak, ktorý pomáhal už napríklad aj polícii, je teraz už niekoľko dní vystavený vysokej radiácii v Černobyle, informuje portál New York Post.

Spot je jedným z článkov robotickej flotily vedcov univerzity v Bristole, ktorí už niekoľko dní testujú schopnosť týchto robotov fungovať v prostredí s vysokou radiáciou. Vedci si však okrem robota do Černobylu priniesli aj viacero dronov a diaľkovo ovládané senzory a skenery, uvádza Futurism. Robotický pes sa tak prechádzal aj pod špeciálnou pohyblivou kupolou, slúžiacou ako ochrana pred stále nebezpečnou radiáciou vybuchnutého reaktora v roku 1986.

Potrebné príslušenstvo vytvárajúce 3D mapu s informáciami o radiácii je pripojené priamo na konštrukcii robota, pomocou ktorého dokáže skupina vedcov vyhodnocovať výsledky z bezpečnej vzdialenosti.

Podľa Davida Megson-Smitha, jedného z vedcov dlhodobo pracujúcich v oblasti robotiky, slúži toto testovanie ako prvotný základ pri vývoji robotov pre účely jadrového priemyslu.

Zdroje: New York Post, Futurism

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú