Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Salvádor naďalej pokračuje vo svojich bitcoinových aktivitách aj napriek nevôli tamojších obyvateľov, u ktorých sa stretlo prijatie nového platidla s veľkým odporom. Prezident krajiny však vidí v kryptomene obrovský potenciál, kvôli čomu nedávno využil dip a dokúpil zásobu bitcoinov. Nejde už len o dokupovanie a predávanie, Salvádor začal bitcoin ťažiť, a to rovno s využitím živej sopky, informuje CNBC.

Nayib Bukele, prezident Salvádoru, zverejnil na Twitteri bizarný príspevok, v ktorom potvrdil, že sa im s energiou živej sopky podarilo vyťažiť zatiaľ len 0,00599179 BTC, čo je v prepočte zhruba 247 €. „El Dictador“, ako sa Bukele označil v bio popise na Twitteri, taktiež informoval, že proces ťaženia bitcoinu s využitím sopečnej energie je stále iba vo fáze testovania a inštalovania nového vybavenia.

K ťažbe pritom Salvádor využíva veľké kontajnery plné ťažiacich rigov a ASIC počítačov. Podľa videa ide o prvé kroky krajiny k vytvoreniu veľkej siete pre ťaženie bitcoinu. Bukele týmto spôsobom zároveň napĺňa júnové prísľuby, v ktorých sa na adresu ťažby bitcoinu vyjadril, že inštruoval štátnu geotermálnu elektráreň, aby priniesla plán pre udržateľné a ekologické ťaženie bitcoinu bez akýchkoľvek emisií.

Geotermálna energia v krajine tvorí už štvrtinu celkovej produkcie energie. Salvádor ale nie je jediným, kto túto energiu využíva na ťaženie bitcoinu. V minulosti sa týmto smerom vydal aj Island, a tak nie je Salvádor prvým, ktorý prišiel s takýmto nápadom.

Zdroj: CNBC, Nayib Bukele/Twitter

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú