Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Misia Crew-1 pod záštitou NASA a súkromnej spoločnosti SpaceX začala dnes ráno štartom rakety Falcon 9. Celý štart sme sledovali aj v našom živom komentári. Posádka si so sebou do vesmíru zobrala netradičný indikátor beztiažového stavu. V module Crew Dragon letí s astronautmi aj Baby Yoda zo Star Wars. Plyšovú hračku bolo možné vidieť v živom vysielaní počas letu z modulu pre posádku.

Pri vesmírnych letoch je už tradíciou, že s astronautmi letí do vesmíru aj nejaká hračka. Pri testovacej misii Demo-2 si astronauti Bob Behnken a Doug Hurley vzali do modulu Crew Dragon ako indikátor beztiažového stavu hračku dinosaura.

Tradíciu neporušili ani astronauti počas prvej komerčnej misie Crew-1, kedy do vesmíru smerom k ISS vyletela posádka zložená z astronautov NASA a JAXA.

Rovnako tak si aj oni vzali na palubu plyšovú hračku, no tentokrát využili pre indikovanie beztiažového stavu Baby Yodu zo Star Wars. Takáto hračka slúži pri letoch na potvrdenie beztiažového stavu, v ktorom sa začne voľne vznášať pri astronautoch.

Zdroj: SpaceX/YouTube

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú