Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Fregata ruskej Severnej flotily Admiral Gorškov z Bieleho mora úspešne trafila hypersonickou raketou Cirkon (Zirkón) cieľ, ktorý sa nachádzal na skúšobnom polygóne Čiža v Archangeľskej oblasti. Vo štvrtok to oznámilo ruské ministerstvo obrany, ktoré citovala agentúra TASS.

Posádka fregaty Severnej flotily Admiral Gorškov v rámci ukončovania cyklu skúšok hypersonického raketového systému vystrelila raketu Zirkón. Streľba bola vykonaná z vôd Bieleho mora na pobrežný cieľ, ktorý sa nachádzal na polygóne Čiža v Archangeľskej oblasti,“ uviedol rezort obrany.

Hypersonickú raketu Zirkón otestovali ruské námorné sily v uplynulých mesiacoch už viackrát. Pred touto skúškou tak naposledy urobili 29. novembra, taktiež v rámci ukončovania cyklu skúšok tejto zbrane.

Počas tejto skúšky bol Zirkón takisto vystrelený z vôd Bieleho mora, a to na morský cieľ vzdialený 400 kilometrov.

Podľa nemenovaného zdroja agentúry TASS vedeckovýrobný podnik v meste Reutov (Moskovská oblasť) začal plniť svoj kontrakt na sériovú výrobu nových hypersonických rakiet Zirkón určených pre ruské námorníctvo.

Hypersonické strely môžu letieť až päťkrát rýchlejšie než zvuk. V porovnaní s balistickými raketami letia pomerne nízko, môžu teda potenciálne rýchlejšie zasiahnuť cieľ. Okrem toho nemajú predvídateľnú balistickú krivku a sú manévrovateľné.

To sťažuje ich odhalenie a zachytenie súčasnými systémami protiraketovej obrany. Okrem Ruska a Čína pracujú na vývoji tohto typu zbraní aj iné krajiny vrátane USA či Francúzska.

Hypersonickú strelu testovali v USA a údajne aj v Číne

Vlastné hypersonické strely testovali v uplynulých mesiacoch aj ďalšie svetové veľmoci. V lete tak mala podľa TASR spraviť Čína. Podľa niektorých vojenských odborníkov sa Peking snaží vyvinúť systém, ktorý by nedokázali zachytiť americké systémy protiraketovej obrany.

Krajina však tento test poprela a tvrdí, že testovala vesmírnu loď schopnú opätovného použitia. Vysokopostavený americký armádny generál Mark Milley ale tvrdí, že to, čo videli v lete, „bola významná udalosť testovania hypersonického systému zbraní“.

Vlastnú hypersonickú strelu prednedávnom otestovali aj Spojené štáty, ktoré počas úspešného testu dokázali odpáliť hypersonickú (nadzvukovú) strelu z lietadla v prevádzke, pričom počas letu dosiahla rýchlosť až Mach 5, teda asi 6 200 km/h.

Strela má svoje obmedzenia a na rozdiel od klasických raketových projektilov funguje najlepšie v hustej atmosfére s množstvom kyslíka, teda letí v nižších výškach, pričom je veľmi ťažké ju včas detegovať a vďaka svojej rýchlosti má ničivú silu aj bez výbušnej nálože.

Zdroj: TASR, FonTech.sk

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú