Americké Vesmírne sily oznámili, že Rusko vykonalo v tomto roku už tretí test anti-satelitného raketového systému. Systém určený na ničenie satelitov nízkej obežnej dráhy spôsobuje po zásahu satelitu obrovské množstvo nebezpečného vesmírneho odpadu, píše portál Space.

Už tretí ruský test v tomto roku zachytil úrad, pričom odpálenie protisatelitnej rakety malo prebehnúť 16. decembra, no podrobnosti o presnom čase vypustenia, ako aj o cieli anti-satelitnej rakety hovorca úradu poskytnúť nevie.

Po zásahu satelitu vzniká na obežnej dráhe obrovské množstvo nekontrolovateľného vesmírneho odpadu, ktorý ohrozuje nielen satelity na obežnej dráhe, ale aj rakety a kozmické lode, ktoré do vesmíru stúpajú, píše TheHill.

Ruské úrady sa bránia, že z vesmíru nechcú urobiť ďalšie „bojisko“, no napriek tomuto vyjadreniu aj naďalej pokračujú v zbrojení a testovaní anti-satelitných zbraní. Tie nepredstavujú iba rakety odpaľované zo Zeme, ale aj rôzne anti-satelitné zbrane nachádzajúce sa priamo na orbitách.

Vo vesmíre to však medzi USA a Ruskom začína poriadne vrieť. Začiatkom roka začali dva ruské satelity prenasledovať špionážny satelit Američanov, čo spôsobilo značné znepokojenie za veľkou mlákou. Okrem raketových anti-satelitných systémov majú Rusi a aj Číňania dokonca disponovať aj laserovými zbraňami na podobné účely.

Zdroj: Space, TheHill

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú