Už v minulom roku kolovali informácie o tom, že Rusko sa chce v rámci internetu osamostatniť a fungovať len na národnej báze. Už v prvom štvrťroku sa pritom začnú prvé testy, ktoré majú overiť pripravenosť poskytovateľov na túto zmenu.

Stať sa tak má už 1. apríla a zrejme nepôjde o žiadny žart. Odpojenie od globálneho internetu má byť opatrením v rámci príprav na potencionálnu kybernetickú vojnu. Testovací program má overiť, že dáta odosielané medzi organizáciami a ruskými občanmi budú len v rámci krajiny a nebudú prechádzať cez iné zahraničné servery. Už v minulom roku bol v parlamente prijatý zákon, vďaka ktorému by ruská sieť mala fungovať aj v prípade od globálneho internetu.

Ako dlho bude test prebiehať nie je známe a ani to, či to postihne bežných občanov žijúcich na území Ruska. Zákon taktiež požaduje, aby boli vytvorené vlastné webové adresy a DNS server. Viaceré hlasy sa však ozývajú, že takto bude mať Rusko právomoc rozhodovať o tom, aké stránky zobrazí používateľom a aké nie. Išlo by tak o podobný spôsob cenzúry, ako je napríklad v Číne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú