Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Prevádzku ruského segmentu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) plánuje ruská vesmírna agentúra Roskosmos ukončiť v roku 2028. Rusko zároveň navrhlo vybudovať Ruskú orbitálnu služobnú stanicu (ROSS). Oznámil to v sobotu po zasadnutí vedecko-technickej rady, informovali spravodajské portály RBK (rbc.ru) a lenta.ru.

Rada hlavných konštruktérov preverila súčasný stav ruského segmentu ISS a poukázala na to, že v súvislosti so „starnutím značnej časti zariadenia“ je prevádzka tohto segmentu po roku 2024 riskantná. Rozhodnutie tak nie je úplne politické a je možné očakávať, že Rusko pozve k spolupráci aj iné krajiny rovnako, ako spravili v prípade programu na pristátie na Mesiaci.

Raketa Proton-M, ktorá vyniesla do vesmíru nový modul ISS Nauka. Zdroj: Roscosmos

S týmto rozhodnutím zároveň súvisí aj rozpracovanie projektu ROSS. „Vybudovaná s použitím nových technológii bude ROSS evolučným krokom pri rozpracovaní programov zameraných na skúmanie Mesiaca, lety na Mars a realizáciu inovatívnych vedecko-technologických vesmírnych programov,“ píše sa vo vyhlásení agentúry Roskosmos.

NASA nedávno povedala, že chce životnosť stanice predĺžiť. Či ale dokážu eliminovať riziká je otázne – bezpečnosť práve nezvýšil ani nový ruský modul Nauka, ktorý sa pripojil k ISS a následne spôsobil vychýlenie z jej normálnej orientácie. Trocha politika v rozhodnutí opustiť ISS predsa len je, pretože, ako píše SPACE, Rusko sa odvolávalo na sankcie a odchod v prípade ich pretrvávania.

Roscosmos

Riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin v apríli tohto roka vyhlásil, že Rusko povolí prístup k ruskému segmentu ISS americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) po tom, ako sa z projektu ISS stiahne. V ten istý mesiac Rogozin uviedol, že na vybudovanie ROSS bude použitý modul, ktorý bol najskôr zhotovený pre ISS.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú