Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britské Ministerstvo obrany informuje prostredníctvom Twitteru o ďalšej kuriozite z radov ruskej armády. Rusko sa totiž naďalej snaží ostreľovať takmer celé územie Ukrajiny, primárne za účelom terorizovania civilného obyvateľstva a ničenia civilnej infraštruktúry, čo je, obzvlášť s blížiacou sa zimou, považované za extrémne zbabelé.

Zdá sa, že Rusku sa pomaly míňa potrebná munícia a začalo v útokoch používať aj staré strely, ktoré boli pôvodne určené pre jadrové útoky. Podarilo sa totiž identifikovať zvyšky strely s plochou dráhou letu AS-15 KENT, v Rusku známa ako Ch-15, ktorej jadrová hlavica bola nahradená balastom.

Miesto výbušnej hlavice sa tak takáto strela spolieha len na svoju kinetickú energiu, prípadne výbušnosť zvyšného paliva. Ministerstvo dodáva, že s najväčšou pravdepodobnosťou nedokážu dosiahnuť potrebný efekt pri zasiahnutí cieľov a Rusko ich využíva len ako návnady pre ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Jedná sa o strely vyvinuté ešte v 80-tych rokoch minulého storočia a pôvodne sa predpokladalo, že je použitie týchto zbraní len ďalšou provokáciou a vyhrážaním sa jadrovými zbraňami. Zdá sa však, že ich Rusko používa skôr z núdze, než z vôle. Tieto strely poháňajú ukrajinské turbínové motory JSC R95-300.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú