Japonský miliardár Júsaku Maezawa sa spoločne so svojím asistentom Józóm Hiranom stanú v decembri ďalšími vesmírnymi turistami na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). S odvolaním sa na ruskú vesmírnu agentúru Roskosmos o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Dvojicu by do kozmu mala vyniesť ruská kozmická loď Sojuz MS-20, ktorej štart z kozmodrómu Bajkonur ležiacom v Kazachstane je naplánovaný na 8. decembra. Ako uvádza AFP, bude to prvýkrát, čo dve z troch miest v kozmickej lodi Sojuz obsadia vesmírni turisti.

Maezawa a Hirano absolvujú pred decembrovým 12-dňovým pobytom vo vesmíre výcvik, ktorý sa začne už v júni v Hviezdnom mestečku pri Moskve. Miliardár plánuje svoj zážitok z pobytu v kozme zdokumentovať a podeliť sa oň na internetovej platforme YouTube.

Maezawa (45) v marci spustil prihlasovací proces pre osem civilistov, s ktorými sa vydá na let okolo Mesiaca plánovaný na rok 2023. V roku 2018 sa prihlásil ako prvý pasažier, ktorý využije súkromný let okolo Mesiaca vesmírnou loďou americkej spoločnosti SpaceX. Podnikateľ kúpil všetky miesta na palube a oznámil svoje plány na výber ôsmich pasažierov.

Ľudská posádka sa k Mesiacu vydá prvýkrát od poslednej misie Apolla v roku 1972. Vesmírnymi turistami sa dosiaľ stalo iba sedem ľudí. Prvým bol v roku 2001 americký vedec Dennis Tito. Prvou ženou, ktorá si za takúto skúsenosť zaplatila, bola v roku 2006 iránsko-americká podnikateľka Anousheh Ansariová. Zatiaľ posledným je kanadský podnikateľ Guy Laliberté, ktorý letel na ISS v roku 2009.

Obnovenie letov vesmírnych turistov prichádza podľa AFP v čase, keď Roskosmos stratil monopol na prepravu posádok k ISS po vlaňajších úspešných testoch opakovane použiteľnej rakety spoločnosti SpaceX.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú