Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rusko uvažuje o predĺžení spolupráce na prevádzkovaní Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do roku 2028, a to aj napriek napätiu medzi Moskvou a Západom spojenému s inváziou Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe nedeľňajšej správy agentúry DPA.

Považujeme za možné, že budeme pokračovať v používaní ISS pri minimálnej konfigurácii, kým nebude vybudovaná ruská vesmírna stanica, to znamená do roku 2028,“ cituje agentúra Interfax ruského ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova.

Moskva predtým hrozila, že ukončí svoju spoluprácu na ISS po tom, čo v roku 2024 skončí platnosť súčasnej dohody. Manturov však v nedeľu uviedol, že posunutie skočenia ruskej spolupráce na ISS umožní Rusku zaistiť kontinuitu vlastného vesmírneho programu. Podľa Manturova je predĺženie spolupráce jediným spôsobom, ako si môže Rusko zaistiť potrebné zručnosti a nezávislosť ako krajina s vesmírnym programom.

Šéf ruských vesmírnych programov pre lety s ľudskou posádkou Sergej Krikaľov už skôr uviedol, že dúfa, že ruská vláda predĺži súčasnú dohodu o účasti Ruska na prevádzkovaní ISS aj po roku 2024. Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov predtým uviedol, že Rusko „po roku 2024“ opustí ISS. Nešpecifikoval však presný dátum.

Legendárna raketa sa musí zbaviť ruských motorov

Gigant Northrop Grumman vchádza do spolupráce s inovatívnou spoločnosťou Firefly Aerospace, aby spolu premenili legendárnu raketu Antares na stroj, ktorý dokáže fungovať aj bez pomoci ruských raketových motorov, informuje Universe Today.

Cieľom je pokračovanie v zásobovaní Medzinárodnej vesmírnej stanice a udržanie jej stability.

Po rozpade Sovietskeho zväzu si začali obe veľmoci v rámci vesmírnej techniky a prieskumu intenzívne pomáhať, pričom k tejto spolupráci patrilo aj predávanie raketových motorov z Ruska do Spojených štátov amerických. Na tému sme spracovali rozsiahly samostatný článok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú