Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Najnovšie agentúra rozšírila galériu záberov o nové fotografie panorámy a 360° fotiek z kamier Mastcam-Z, ktoré odhaľujú okolie rovera v krátere Jezero.

Výsledné fotografie boli vytvorené počas 3. solu – 3. marťanského dňa od pristátia rovera Perseverance na Marse, teda 21. februára. Úchvatná panoráma z jeho okolia však bola zhotovená do finálnej podoby až na Zemi, kde bola spojená z celkovo 142 jednotlivých záberov.

Zobraziť celú galériu (4)
NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Panoráma zachytáva okolie a okraje krátera Jezero, v ktorom rover pristál. Kedysi sa v tejto lokalite mala nachádzať voda a práve preto sa tu Perseverance vybral hľadať pozostatky a známky života.

Zobraziť celú galériu (4)
NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Okrem tohto záberu však NASA ukázala aj prvú 360° panorámu z okolia rovera, ktorá odhaľuje vo vysokej kvalite aj detailný pohľad na okolité skaly a marťanskú pôdu.

Zobraziť celú galériu (4)
NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Kamera Mastcam-Z sa skladá z dvoch kamier s priblížením a vlastnosťami sa podobá na kamerový systém, ktorý pristál na Marse s roverom Curiosity ešte v roku 2012.

Na rozdiel od neho však môže kamera na roveri Perseverance približovať obraz a rozlišovať objekty o veľkosti len 3-5 mm na vzdialenosť do 3 metrov od rovera, informuje Space.

Ďalšie články:

Zdroj: NASA, Space

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú