Aktuálne zvyšovanie cien energií sa už premieta aj do drahších telekomunikačných služieb a internetu. Podľa analýzy brokera CapitalPanda však Slovákom plyn a elektrina zdražia výrazne menej, ako iným krajinám v EÚ. Vlani dokonca u nás, na rozdiel od väčšiny kontinentu, klesali. Vyplýva to z najnovších údajov Eurostatu.

Ceny energií pre domácnosti v Európskej únii narástli za celý rok 2021 o dramatických 26 %. Prvýkrát sa medziročne zdvihli v marci 2021 (+4,3 %) a potom sna prelome septembra a októbra 2021 dosiahol viac ako 20 %, v decembri už 23 %.

„Dôvodom prudkého rastu cien energií v druhom polroku je kombinácia nedostatočnej zaplnenosti zásobníkov pred nástupom zimy a rastúceho dopytu po energii spôsobeného hospodárskym oživením po uvoľnení protiepidemických opatrení,“ hodnotí situáciu Jozo Perić, hlavný analytik CapitalPanda.

Na Slovensku sme stále mohli oslavovať

Niekde ceny rástli vďaka liberálnemu prístupu štátov k ich tvorbe, inde boli prísne viazané politikou a reguláciami. V Nemecku stúpli vlani ceny elektriny len o 6 % a plynu o 26 %, v Rakúsku však za rovnaké obdobie o 10,2, respektíve 20,4 %.

Na Slovensku ceny dokonca klesali, čo znie až neuveriteľne. Ceny plynu sa celoročne znížili o takmer 10 % a ceny elektriny v porovnaní rokov 2021 a 2020 klesli o 4,3 %. Tabuľka ukazuje ešte drastickejšie zlacňovanie v prvom polroku.

CapitalPanda

Tento rok už to bez vyšších cien nepôjde

Podobný trend je však pre tento rok neudržateľný.  Podľa analýzy sa dá očakávať, že ceny energií pre domácnosti v EÚ budú naďalej rásť a pravdepodobne sa ich rast ešte zrýchli, a to najmä v krajinách, kde bola v minulom roku dočasne zrušená alebo znížená daň z pridanej hodnoty.

Podľa nedávnej analýzy Bank of America zaplatí priemerná európska domácnosť v tomto roku za energie o 54 % viac ako v roku 2020. Rast na Slovensku by však mal byť stále nižší, ako bude priemer EÚ.

Podľa rozhodnutí Úradu regulácie sieťových odvetví má cena plynu narásť o maximálne 23 % a cena elektriny o 15 %.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú