Nemecký letecký prepravca Lufthansa očakáva, že problémy s meškajúcimi dodávkami lietadiel pretrvajú do konca tohto desaťročia. V systéme dodávok čelíme obrovskej neefektívnosti, uviedol v piatok generálny riaditeľ spoločnosti Carsten Spohr. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Skupina Lufthansa objednala od spoločností Airbus a Boeing 250 nových lietadiel na modernizáciu svoje flotily. Dodané majú byť v rokoch 2024 až 2029. „Ani jedno lietadlo nepríde načas,“ povedal Spohr.

Lufthansa má vo svojej flotile 750 lietadiel. Sto z nich je v súčasnosti na zemi z dôvodu údržby alebo preto, že už boli vyradené z prevádzky, zatiaľ čo nové lietadlá neprichádzajú načas. Napríklad diaľkový model Boeing 777X má už teraz bezprecedentné štvorročné meškanie. Európska spoločnosť Airbus zase v dôsledku spomaleného nábehu produkcie mešká s dodaním lietadiel A320neo na krátke a stredné trate. Problémy v dodávateľskom reťazci, ktoré vznikli počas pandémie nového koronavírusu, sa týkajú okrem výroby a údržby lietadiel aj schvaľovania zo strany úradov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú