Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Trh s kryptomenami stále nezadržateľne rastie a okrem štastlivcov, ktorí dokázali bitcoin, ethereum či ďalšie nakúpiť s nižším kurzom ako teraz, počítajú zisky aj samotné burzy. Bez nich by totiž takéto transakcie koncových používateľov neboli možné.

Na poriadnej kope peňazí sedí aj známa Binance, ktorá ich teraz, podľa serveru CNBC, naleje do nečakaného kandidáta – renomovaného magazínu Forbes.

Kryptomeny a médiá

Binance je vôbec najväčšia burza na svete, podľa CoinMarketCap urobila za posledných 24 hodín transakcie za vyše 22 miliárd dolárov, čo prináša nemalé zisky.

Až 200 miliónov z nich teraz vloží do 104 rokov starého Forbesu, ktorý je už okrem papierového vydavateľstva aj veľkým online hráčom so svojou slovenskou, českou a ďalšmi 33 jazykovými mutáciami. Magazín tiež zostavuje pravidelný rebríček najbohatších ľudí sveta.

Získaný podiel vyplatí polovicu zo 400 miliónových záväzkov od inštitucionálnych investorov Forbesu, vydavateľstvo sa totiž ešte v tomto štvrťroku plánuje stať verejne obchodovanou spoločnosťou a vstúpiť na akciovú burzu v New Yorku. Binance bude vlastniť až tretinu vydaných akcií.

Vstup bude prebiehať zlúčením Forbesu s takzvanou špeciálnou akvizičnou firmou (SPAC), ktorá už na burze je a bola založená práve za účelom takýchto transakcií.

Prečo vlastne

Má sa za to, že kúpa magazínu kryptoburzou len potvrdzuje budúcnosť a reálne využitie blockchain technológií. CEO Binance Changpeng Zhao verí, že sa dočkáme tzv. Webu 3.0, teda výrazne decentralizovanejšej podoby dnešnej celosvetovej počítačovej siete, ktorému budú dominovať kryptomeny a NFT-čka. Podporuje ho hlavne tá časť používateľov, ktorej sa zdá vplyv Facebooku, Apple či Google na náš online život priveľký.

„Pre Binance ide o prvý krok do trhu, ktorý má naozaj veľký potenciál, pokiaľ ide o prijímanie nástrojov založených na Webe 3.0,“ cituje CNBC zdroj „oboznámený so stratégiou Binance“. Forbes priamo závisí na podpore od svojich čitateľov a predaja predplatného, ktoré si platí približne 140 miliónov ľudí po celom svete. Práve predplatné by sa čoskoro teoreticky mohlo preklopiť do podoby prístupu pre držiteľov tokenov alebo novovydaných NFT.

Za zmienku stojí aj fakt, že Changpeng Zhao je podľa „konkurenčného“ rebríčka najbohatších ľudí na svete od Bloombergu na 14. mieste s majetkom cez 82 miliárd dolárov. Háčik je však v tom, že ide o jeho majetok bez kryptomien. Reálne teda môže byť ešte oveľa vyššie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú