Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenskom sa šíri ďalší podvod, varovala pred ním aj Polícia SR na svojej Facebookovej stránke. Tentoraz podvodníci využívajú telefón. Predstavia sa ako policajní príslušníci a snažia sa svoju obeť presvedčiť o tom, že spáchala trestný čin alebo jej niekto ukradol identitu.

Celú situáciu však dokážeš prekuknúť vďaka jednoduchým trikom. Hlavným kameňom úrazu tohto podvodu je to, že s tebou rozpráva stroj, nie skutočný človek.

Celý podvod je nedomyslený

Ako informuje Polícia SR na Facebooku, na veľkú časť obetí počítač rozprával po anglicky alebo veľmi zlou slovenčinou. Z hlasu je tiež okamžite možné usúdiť, že ide o nahrávku.

Po zodvihnutí slúchadla sa im ozve hlas ako keby zo záznamníka, ktorý sa im prihovára lámanou slovenčinou alebo v angličtine,“ informuje Polícia SR vo svojom príspevku.

Bohužiaľ, väčšina ľudí hovor prijme. Podvodníci totiž zdanlivo volajú zo slovenských čísel, nie zo zahraničných. Pravdepodobne ide o šifrované spojenie, vďaka čomu je nemožné určiť krajinu pôvodu.

Hlas naviguje volaného, aby stlačil číslo 1 a po zadaní  sa volajúcemu ozvalo v okrese Galanta, že na linke má federálny úrad polície. Žene sa hovor zdal podozrivý, preto ho ihneď ukončila. Neskôr však zavolala späť a na čísle jej zdvihol neznámy muž,“ popisuje jeden z nahlásených prípadov Polícia SR.

S istotou nevieme, o čo im ide

Zatiaľ nie je celkom jasné, čo je cieľom týchto podvodných telefonátov. Ako to už pri takýchto podvodoch býva, na konci telefonátu po tebe podvodník pravdepodobne bude požadovať nemalý finančný obnos.

V ďalšom prípade komunikoval s volajúcim ženský hlas, ktorý po anglicky oznámil, že je proti oznamovateľovi vznesené obvinenie a má stlačiť č. 1 aby sa dozvedel aký, oznamovateľ to nespravil a volal na políciu,“ popisujú ďalší prípad.

V prípade, že na číslo zavoláš späť, môžeš sa spojiť s náhodným Slovákom. Niektoré potenciálne obete informovali, že čísla skutočne existujú a spojili ich s nič netušiacimi ľuďmi.

Ani jeden z kontaktovaných občanov sa našťastie nestal obeťou podvodu. Aj napriek tomu vyzývame občanov k zvýšenej opatrnosti. Ak sa vám v telefóne ozve neznámy hlas, ktorému nerozumiete, alebo žiada, aby ste konali podľa zadaných inštrukcií, hovor ukončite. V žiadnom prípade nevolajte späť,“ ukončuje svoj príspevok Polícia SR.

Číslo odporúčame zablokovať

Ak sa tvoje kontaktné údaje dostanú do rúk podvodníkov a zacielia ťa týmto alebo podobným podvodom, odporúčame volajúceho okamžite zablokovať.

Je to jednoduchý proces, stačí otvoriť posledné hovory, otvoriť viac informácií o hovore s podvodníkom a stlačiť červené tlačidlo Blokovať tohto volajúceho.

Na rôznych telefónoch sa tento postup môže mierne líšiť, no túto funkciu dnes ponúka každý z nich. Ide o ďalšiu úroveň ochrany navyše.

Pribudol aj nový podvod cez e-mail

Podľa dostupných informácií sa začali rozmáhať aj falošné e-maily od Europolu, ktoré ľudom prichádzajú z e-mailových adries Gmail.

Podvodníci mali dokonca takú drzosť, alebo skôr nevedomosť, že niekoľko e-mailov zaslali aj na slovenské ministerstvá. V správach sa predstavuje „generálny riaditeľ národnej polície Štefan Hamran“, ktorý adresátom oznamuje, že sú „predmetom niekoľkých prebiehajúcich súdnych konaní týkajúcich sa detskej pornografie,“ píše NBÚ.

V e-mailoch požadujú, aby im respondenti okamžite odpísali na e-mail a obhájili svoju nevinu, inak budú registrovaní ako sexuálni delikventi a bude na nich vydaný zatykač. Okrem toho sa vyhrážajú zverejnením fotografie v médiách, aby rodina a priatelia vedeli, čo robia na počítači.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú