Na Slovensku sa v pondelok 15. februára spustilo vôbec prvé elektronické sčítanie obyvateľstva. Napriek tomu, že je sčítanie realizované výlučne v elektronickej forme, podvodníci sa snažia zneužiť dôverčivosť či neznalosť Slovákov. Polícia upozorňuje na podvodníkov, ktorí osobne navštevujú ľudí a žiadajú od nich osobné údaje. Objavili sa aj podvodné telefonáty.

Upozornenie na podvodníkov zaznamenala aj obec Zálesie, ktorá prostredníctvom účtu na Facebooku vyzvala ľudí, aby sa vyvarovali falošných asistentov sčítania. Podľa týchto informácií majú podvodníci osobne navštevovať ľudí aj napriek platným protipandemickým opatreniam a môžu od nich žiadať osobné údaje pre sčítanie.

Ide však o podvod a získané údaje môžu byť zneužité. Na falošných asistentov a podvodníkov, ktorí sa vydávajú za sčítacích komisárov, upozorňuje aj Štatistický úrad SR na stránke SODB2021 pre elektronické sčítanie. V niektorých prípadoch môžu podvodníci ľudí kontaktovať aj telefonicky. Každý takýto prípad podvodu majú ľudia nahlásiť polícii.

Sčítanie obyvateľov prebieha v roku 2021 na Slovensku výlučne elektronickou formou od 15. februára do 31. marca. Detailné informácie o tom, ako vyplniť formulár pre elektronické sčítanie obyvateľov sme priniesli v samostatnom článku.

Následne bude od 1. apríla spustené asistované sčítanie pre ľudí, ktorí nemajú možnosť vyplniť formulár elektronicky. Asistované sčítanie potrvá do 31. októbra a ľudia budú o jeho konaní vopred informovaní.

Zdroj: Hoaxy a podvody – Polícia SR, ŠÚ SR, Obec Zálesie/FB

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú