Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zdalo sa, že éra deepfaku je už dávno za nami. Zatiaľ čo sa tento trend už pomaly vytráca zo zábavných odnoží internetu, naďalej mu nalietajú na lep podstatne závažnejšie odvetvia.

Takýmto prípadom sú aj holandskí politici, ktorí podľa portálu Endgadget boli tento týždeň oklamaní práve touto technológiou. Podľa zdroja, tamojší politici uskutočnili videohovor za pomoci aplikácie Zoom s niekým, kto sa vydával za Leonida Volkova, šéfa prezidentskej kampane Alexeja Navaľného v roku 2018.

TASR

Meno páchateľa verejnosti známe nie je. Nejde ale o prvý takýto prípad, keďže v minulosti rovnaký podvodník viedol rozhovor s dôležitými politikmi na Ukrajine, v Estónsku, Lotyšku, Litve a Spojenom kráľovstve.

Zaujaté strany sú z takéhoto jednania pohoršení a podrobne skúmajú spôsoby, ako takému záškodníctvu v blízkej budúcnosti zabrániť. Podobne ako v minulých prípadoch, v konverzácii našťastie nedošlo na žiadne závažné témy, respektíve politicky ťažiace rozhodnutia.

Ďalšie články:

Na druhej strane však záškodník nepriamo poukázal na možné bezpečnostné diery, ktoré sa s vyvíjajúcou technológiou ešte väčšmi zväčšujú.

Deepfake je pre pozorné oko ešte stále rozpoznateľný od reality. To však neznamená, že najmä v politicky vypätých situáciách, akou aktuálne azda všetko spájané s menom Navaľnyj je, nedokáže v nemalej miere jednu zo strán poškodiť.

Zdroje: Engadget, NL Times

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú