Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenská polícia pokračuje v „lovení“ hoaxov, aspoň podľa toho, ako o jednotlivých prípadoch informuje na svojej facebookovej stránke. Tentokrát ide o prípad z Levíc.

Jedná sa o hlasovú správu nahratú ženou, ktorá tvrdila, že od 1. októbra majú byť testovacie tyčinky „napustené koronavírusom“ a neznáme osoby tak majú zámerne šíriť COVID-19 medzi Slovenskou populáciou. Žena tiež uvádzala, že nemocnice majú nezaočkovaným Slovákom odopierať liečbu ivermektínom, ktorí dostávajú len osoby s vakcináciou proti novému koronavírusu.

Samozrejme, správa nemá žiadny reálny základ a hoci sa šírila napríklad cez chatovaciu aplikáciu WhatsApp, nikto nepoznal ani totožnosť ženy, ktorá sa vraj tieto informácie dozvedela „v práci“.

Policajti z Nitrianskeho kraja 4. októbra vyzvali Slovákov, ktorí hlas na nahrávke spoznali, aby sa pomohli s identifikáciou mladej ženy. „Prosíme vás o pomoc. Ak poznáte majiteľku tohto hlasu, napíšte nám súkromnú správu. Ide o mimoriadne nebezpečné falošné správy,“ uvádzala polícia.

Policajti zrejme uspeli

Ženu sa podľa všetkého podarilo vypátrať už 8. októbra, uvádza polícia. Osobu vypočuli a vyzvali na dobrovoľné vydanie telefónu, čomu mala vyhovieť. Zároveň bolo začaté trestné stíhanie a pribratý znalec pravdepodobne bude posudzovať, či bola hlasovka nahratá, respektíve odoslaná zo smartfónu mladej ženy.

To, že žena telefón odovzdala na analýzu ale ešte neznamená, že sa aj nevyhnutne dočká reálneho postihu. Príkladom je prípad z konca septembra, kedy mali policajti iného konšpirátora navštíviť doma. Spísanie zápisnice bola však jediná záležitosť, ktorú s políciou musel riešiť, hoci o aj o tejto aktivite polícia informovala na Facebooku.

Zaujímavosťou je, že muž z tohto prípadu návštevu polície u seba doma pre Startitup poprel, muži zákona mu podľa jeho slov len zatelefonovali.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú