Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na internete už zrejme nie je možné písať čokoľvek ani na Slovensku. Dokladá to príspevok polície na Facebooku, ktorý informuje o tom, že jedného z dezinformátorov prišli príslušníci v rovnošatách navštíviť priamo domov.

Na tému upozornil aj Startitup. Muž mal v 25-tisícovej skupine „Stara.sk“ na Facebooku napísať, že 4 jeho známym napísali lekári do úmrtnej správy ako dôvod úmrtia COVID-19, hoci vraj mali dlhodobo iné vážne zdravotné problémy.

„Čo chcel majster básnik týmto povedať? Že NIEKTO zfalšoval úmrtný list, teda úradnú listinu. Prečo by to niekto robil? Pretože chcel umelo navýšiť počet obetí na koronavírus a vďaka tomu by stále platili rôzne obmedzenia…“ uvažuje admin facebookovej stránky polície.

Polícia zasahuje

Polícia uvádza, že muža „navštívili“ policajti z kriminálneho oddelenia v Prešove, pretože vraj mali podozrenie, že osoby, ktoré mal muž spomínať, sa mohli dopustiť trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny a úradnej pečate podľa § 352. Zároveň malo byť v hre aj neoznámenie tresného činu podľa § 340, ktoré by v tom prípade mohol spáchať samotný autor príspevku.

Policajtom mal muž ale iba odvetiť, že „o tom len počul, žiadnymi relevantnými informáciami či dokumentami, ktoré by toto tvrdenie potvrdzovali, nedisponuje a nevie ich uviesť.“

Prípad sa síce dočkal pozornosti na facebookovej stránke polície venovanej hoaxom, tá však už neuvádza, či bude muž ďalej riešený. Nájsť presnú klasifikáciu pre obvinenie a poslanie prípadu na súd, by bolo len veľmi náročné. Zaujímavosťou je tiež fakt, že polícia vo svojom príspevku priamo označila facebookový profil údajného dezinformátora. Jeho postrašenie priamo pred dverami ale mohlo byť všetko, čo ho nakoniec za status čakalo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú