Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Boj s internetovými pirátmi je stále aktuálnym a veľkým problémom. Najnovšie sa jeden takýto prípad objavil na východnom Slovensku, kde polícia obvinila 40-ročného Humenčana zo šírenia nelegálnych filmov a seriálov. Celkovo mal týmto konaním spôsobiť škodu vyše 70 tisíc eur a v prípade dokázania viny mu hrozia roky za mrežami. O prípade informovala polícia SR na Facebooku.

Obvinený Humenčan mal podľa polície šíriť na internete dovedna 2693 nelegálnych súborov, z ktorých bolo 1943 filmov, 745 súborov so seriálmi a 5 súborov obsahujúcich porno a ďalšie neidentifikované súbory. Nelegálnu činnosť na internete mal obvinený vykonávať už od roku 2017.

Po 4 rokoch pirátstva na internete spôsobil podľa polície celkovú škodu vo výške 70 842,74 €. Za porušenie autorských práv v takomto rozsahu mu hrozí po dokázaní viny väzenie na 1 až 5 rokov.

„Kedysi piráti brázdili moria a oceány, novodobí piráti sa skôr pohybujú vo „vodách“ internetu, kde nelegálne šíria audiovizuálne diela, najmä filmy a seriály. Takéto konanie oberá o peniaze samotných tvorcov filmov či seriálov a ohrozuje tým ich budúcu produkciu z finančného hľadiska. Presne takéto konanie (pre niekoho banálne) ohrozuje filmovú produkciu a natáčanie nových filmov a seriálov,“ informovala polícia na Facebooku.

Len v júli tohto roka pritom podnikla zásah proti internetovým pirátom aj komisia EDPPI, ktorá dokáže konať samostatne bez potreby zásahu právnych zložiek. Tá zrušila desiatky pirátskych webov, medzi inými aj torrentový server RARBG, alebo Fmovies.to či zooqle.com. V minulosti sme sa aj u nás dočkali medializovaného zrušenia portálu TopSeriály.to.

Ďalšie články:

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú