Slovenská vláda by mala bezodkladne pristúpiť k diverzifikácii dovozu energetických zdrojov s cieľom znížiť našu závislosť od Ruska. Tvrdia to predstavitelia opozície, Martin Hojsík a Tomáš Valášek, v reakcii na prerušenie dodávok ropy od ruského Lukoilu, ktorú využíva aj Slovnaft.

Podľa nich by sme mali mať záložné zásoby ropy na juhu, aby sme neboli závislí len od východného ropovodu. „Zásobníky máme na východnom Slovensku a nedokážeme ich plniť z ropovodu Adria. To je niečo, čo mali vlády od roku 2014 pripravovať a riešiť, aby sme mali zásobníky ropy aj na juhu Slovenska, ktoré by sa dali plniť aj z ropovodu Adria. Vyzývam preto vládu, aby okamžite konala a tento nedostatok začala riešiť,“ vyhlásil Hojsík, zároveň podpredseda Európskeho parlamentu.

Slovensko by malo byť podľa Hojsíka energeticky čo najautonomickejšie, čo znamená diverzifikovať si zdroje surovín. „Slovensko bude ešte stále potrebovať ropu a plyn. Preto je jeho strategickým záujmom mať zabezpečené diverzifikované dodávky a nevyplakávať, keď nám prestane tiecť časť ropy z Ruska, ktoré vedie agresiu na Ukrajine a aj ziskami z predaja fosílnych palív túto agresiu financuje,“ zdôraznil Hojsík.

„Všetkým normálnym, prezieravým krajinám bolo už roky dozadu jasné, že spoliehať sa na ruskú ropu či plyn je obrovskou chybou. Vláda Vladimira Putina už v roku 2003, teda pred 21 rokmi, si dala do vienka, že energetická pozícia krajiny má posilniť jej vplyv na svetové procesy,“ dodal Valášek. To podľa neho znamená, že Rusko bude využívať našu závislosť na jeho rope a plyne na vydieranie a nátlak.

Ukrajina prerušila transport ropy od ruskej spoločnosti Lukoil. Zastavenie dodávok potvrdilo aj naše ministerstvo hospodárstva. Z tejto ropy čerpá aj bratislavský Slovnaft. Ten však má podľa rezortu zabezpečené dodávky aj od iných ruských dodávateľov a má objednané dodávky z alternatívnych zdrojov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú