Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Indická vesmírna agentúra (ISRO) odštartovala misiu Čandraján-2 ešte 22. júla, pričom sa mal pristávací modul Vikram dostať na povrch Mesiaca. Krátko pred pristátím s ním však agentúra stratila kontakt. Následne sa objavili správy, že sa modul našiel a snažia sa s ním nadviazať kontakt. NASA stále prehlasuje, že sa jej Vikram stále nepodarilo nájsť, a to ani počas 2. pokusu pred pár dňami, kedy sonda LRO skúmala miesto pristátia modulu, informuje CNET.

Vesmírna agentúra NASA skúmala oblasť pristátia modulu Vikram ešte v polovici septembra, teda krátko po tom, ako mal modul pristáť na povrchu Mesiaca a priniesť veľký úspech pre indický vesmírny program. Nanešťastie sa tak nestalo a pred pristátím agentúra ISRO stratila s modulom kontakt, teda nebolo jasné, čo sa dialo ďalej.

Zobraziť celú galériu (0)
Rover Pragyan na rampe pristávacieho modulu Vikram. Zdroj: ISRO

NASA sa pokúšala pomocou vlastnej sondy LRO prehľadať oblasť aj 14. októbra, kedy sa jej naskytla táto možnosť pri lepších svetelných podmienkach, no ani tentokrát nič neobjavila. Agentúra tak nakoniec prehlásila, že sa Vikram môže nachádzať v tieni alebo mimo oblasť pátrania. Napriek tomu misia Čandraján-2 pokračuje.

Zdroj: CNET, NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú