Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Poznáme najväčší ľadovec na svete. Ten sa nedávno odtrhol od okraja Antarktídy vo Weddellovom mori, kde bol spozorovaný prostredníctvom satelitných snímok vytvorených satelitom misie Copernicus Sentinel-1. O téme informovala spravodajská agentúra Reuters na svojom webe.

Ľadovec gigantických rozmerov

Ako píše portál LiveScience, obrovský kus ľadovca, ktorý svojim spôsobom pripomína prst na ruke, je dlhý približne 170 kilometrov a široký 25 kilometrov. Podľa satelitov Európskej vesmírnej agentúry sa táto gigantická plocha ľadu oddelila

Od Antarktídy sa odtrhol historicky najväčší kus ľadovca. Rozlohou hravo skryje do vrecka celý Bratislavský kraj

od západnej strany ľadového šelfu Ronne.

ESA/Observing the Earth/ Sentinel-1/Copernicus

Nový najväčší voľne plávajúci ľadovec sveta dostal označenie A-76 a svojou povrchovou plochou zaberá 2-krát viac miesta ako celý Bratislavský kraj či dokonca prekonáva rozlohu španielskeho ostrovu Malorka.

Presnejšie bola jeho veľkosť stanovená na 4320 km2, čo je takmer o 1000 km2 viac ako druhý najväčší ľadovec sveta A-23A (3 380 km2) plávajúci taktiež vo Weddellovom mori. Keďže ľadový šelf, z ktorého sa ľadovec odtrhol, už plával na vode, jeho oddelenie by nemalo mať žiadny priamy vplyv na hladinu mora. Pre zaujímavosť, vo februári sa od ľadového šelfu Brunt odtrhol ľadovec A-74, ten mal však rozlohu „iba“ 1270 km2.

Celú situáciu okolo ľadovca budú experti aj naďalej monitorovať. Zrejme chcú predísť situácii, aká sa prihodila v decembri minulého roka, kedy niekdajší najväčší odtrhnutý ľadovec sveta, A-68A pochádzajúci z ľadového šelfu Larsen C, sa dostal do nebezpečnej blízkosti ostrova Južná Georgia a ohrozoval kolóniu tuleňov a tučniakov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú