Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Lietadlu Britského kráľovského letectva sa podarilo vyfotografovať, ako sa najväčší ľadovec sveta pohybuje smerom k ostrovu Južná Georgia nachádzajúceho  v južnej časti Atlantického oceánu, o téme informoval portál Independent.

Snímky tohto fascinujúceho ľadovca s označením A68a a rozlohou 4200m2 vytvorila posádkq lietadla A400M pri svojom prieskume. Ľadovec pochádza z antarktického ľadového šelfu Larsen C, z ktorého sa odlomil ešte v júli 2017. Od tej doby prešiel trasu dlhú 1050 km a má namierené k britskému zámorskému územiu Južná Georgia.

V súčasnosti sa ľadovec A68a plaví v britských teritoriálnych vodách v južnom Atlantiku a od ostrova Južná Georgia je vzdialený len 200 km.  Keďže samotný ľadovec je takmer rovnako veľký ako samotný ostrov, vedci sa obávajú, že sa zasekne v plytkých pobrežných vodách, píše PledgeTimes.

V prípade narazenia ľadu na plytčinu, by A68a mohol znamenať pomerne veľké problémy pre tulene a tučniaky žijúce na tomto ostrove, ktorým by mohol zamedziť prístup k potrave.

Profesor Tarling sa obáva, že ak sa ľadovec naozaj zasekne na plytčine, môže trvať aj 10 rokov, kým sa  dá opäť do pohybu, čo by predstavovalo rapídnu zmenu ekosystému, ale aj hospodárstva Južnej Georgie.

Vytvorené snímky a údaje získané ich analýzou majú údajne pomôcť pri zisťovaní závažnosti ohrozenia celej oblasti a už boli poskytnuté aj vláde Južnej Georgie a Južných Sandwichových ostrovov.

Podľa satelitných snímok je ľadovec v dezolátnom stave a je „posiaty“ množstvom trhlín, vďaka ktorým dochádza k ďalšiemu odlamovaniu. Pôvodný názov ľadovca bol iba A68, avšak vďaka neustálemu oddeľovaniu poznáme okrem A68a aj A68b a A68c, ktoré sa z neho odlomili a predstavujú veľkú hrozbu pre lodnú dopravu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú