Nákladná kontajnerová loď Ever Given uviazla ešte 23. marca v Suezskom prieplave, ktorý blokuje dodnes. Gigantickú loď sa už síce podarilo odtlačiť od brehu, no stále nie je známe, kedy dôležitý prieplav uvoľní. Vznikla však jednoduchá mapa, ktorá znázorňuje, ako by loď vyzerala na najrôznejších miestach. Everg Given sme porovnali s Dunajom, bez problémov by ho dokázala zablokovať.

Loď dlhá približne 400 a široká 60 metrov bola od 23. marca priečne zakliesnená v Suezskom prieplave a blokovala premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete, informuje TASR. K jej čiastočnému vyslobodeniu došlo až dnes, no loď aj naďalej blokuje prieplav. Riadiť tak obrovské plavidlo nie je vôbec jednoduché.

Zobraziť celú galériu (3)
Snímka obrazovky/Redakcia

Pre predstavu meria kontajnerová loď Ever Given na dĺžku zhruba ako 4 futbalové ihriská. Je takmer rovnako dlhá, ako most SNP v Bratislave a svojou dĺžkou prekonáva aj šírku koryta Dunaja pri hlavnom meste Slovenska, ktorý by mohla zablokovať.

Zobraziť celú galériu (3)
Snímka obrazovky/Redakcia

Pohľad na to, ako by to v takom prípade vyzeralo, odhaľuje jednoduchá mapa, ktorá zobrazuje loď v mierke k vybraným oblastiam. Ever Given sme zobrazili aj na Dunaji pri moste SNP a Apollo, či vo vodnej nádrži Bešeňová. Na priložených snímkach môžeš vidieť a porovnať, aká je táto kontajnerová loď obrovská.

 

Zdroj: evergiven-everywhere.glitch.me

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú