Nový Windows 11 priniesol zásadné dizajnové zmeny pre mnohé prvky používateľského prostredia, ktoré sa teraz nesie v štýle Fluent dizajnu. Microsoft však potichu zmenil aj ďalší prvok systému, ktorého sa obáva každý používateľ, informuje The Verge. Je ním nechválne známa modrá obrazovka smrti, ktorá sa objavuje po závažnej systémovej chybe a páde systému.

Doteraz bola táto obrazovka po celé generácie systému Windows skutočne modrá, od čoho sa jej priradilo aj označenie „modrá obrazovka smrti“. Vo Windows 11 však naberá dramatický ráz. Modrá sa totiž mení na čiernu a v prípade systémového zlyhania sa tak budú používatelia počítačov stretávať s novou „čiernou obrazovkou smrti“.

Ide o prvý väčší redizajn tohto prvku od roku 2012, kedy na túto obrazovku Microsoft pridal vo Windows 8 smutného smajlíka. Neskôr v roku 2016 pribudol aj QR kód. Najnovšia zmena farby na čiernu je tak ďalšou drobnou úpravou, no ostatné prvky tohto chybového hlásenia ostávajú nezmenené.

Aktuálne je obrazovka smrti v Insider verzii stále zelená, čo Microsoft zaviedol pre testovacie verzie Windowsu v roku 2016. Keď však príde oficiálna verzia pre všetkých, ktorá bude mimochodom zadarmo aj pre používateľov Windowsu 7, pri systémovom zlyhaní uvidíme upozornenie s chybovým hlásením na čiernom podklade.

Zdroj: The Verge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú